Ga naar inhoud

Expeditiecruise Schotse Eilanden & Færøer

Beleef het voorjaar met veel broedende vogels, bloeiende planten, en leer over de geschiedenis van deze prachtige eilanden.

:alttitle:

Expeditiecruise Schotse Eilanden & Færøer

Het voorjaar is de mooiste periode om rond de Schotse Eilanden en de Færøer te reizen. In de immense zeevogelkolonies is het een drukte van belang. De kuikens groeien als kool en vragen om steeds meer voedsel. De ouders vliegen af en aan. Vooral Atlantische papegaaiduikers zijn ware kunstenaars als het gaat om het met zoveel mogelijk visjes in hun gekleurde snavels naar de nestholte terugkeren. Berghellingen en weiden zijn weelderig begroeid. In het landschap staan ruïnes en stenen cirkels als herinnering aan culturen uit een ver verleden. Op de bewoonde eilanden zijn kleine gemeenschappen waar zeker een bezoek aan een whiskeystokerij niet mag ontbreken. Kortom een reis waarin natuur en cultuur hand in hand gaan.

De reis in het kort

Deze scheepsreis met de Sea Spirit begint in de havenstad Edinburgh. Vanhier zal het schip verschillende plaatsen op de Orkney- en Shetlandeilanden en de Færøer aandoen. Aan land wordt er aandacht besteed aan natuur en cultuur. De vaak schaars bewoonde of onbewoonde eilanden zijn eldorado's voor vogels. Ze nestelen in grote kolonies op de kliffen of op de grote weiden.
Op meer bewoonde plaatsen zijn overblijfselen uit zeer oude culturen, zoals die van de Picten, uit de tijd van de Noormannen (Vikingen) en uit meer recentere tijden te zien.
De Schotse Eilanden en de Færøer zullen u in deze periode verrassen met een veelheid van bloeiende voorjaarsplanten, zelfs orchideeën!
De reis eindigt weer in Edinburgh, waar u wellicht nog (optioneel) een paar dagen wilt blijven.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Inclusief veel landexcursies.
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Min. 70 / max. 114 passagiers // internationaal gezelschap.
  • Verlenging in Schotland is mogelijk.

Impressies

  • Atlantische papegaaiduikers.
    1/7

    Atlantische papegaaiduikers.

  • Gewone zeehond op Fair Isle.
    2/7

    Gewone zeehond op Fair Isle.

  • Drieteenmeeuw.
    3/7

    Drieteenmeeuw.

  • Zonsondergang bij de Schotse Eilanden.
    4/7

    Zonsondergang bij de Schotse Eilanden.

  • Witflankdolfijn bij het schip.
    5/7

    Witflankdolfijn bij het schip.

  • Een van de vele kastelen in Schotland.
    6/7

    Een van de vele kastelen in Schotland.

  • Jan-van-gent.
    7/7

    Jan-van-gent.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Weersomstandigheden kunnen aanpassingen het programma noordzakelijk maken.

  • Edinburgh

    Aankomst in Edinburgh en op eigen gelegenheid naar het groepshotel in de stad. Komt u aan met de vroege ochtendvlucht, dan heeft u een groot deel van de dag om de stad met het oude centrum en het kasteel te ontdekken.
    Overnachting in het groepshotel op basis van logies/ontbijt.

  • Edinburgh en vertrek

    Na het ontbijt heeft u de ochtend en deel van de middag ter vrije besteding om deze interessante stad verder te verkennen.
    Halverwege de middag is de groepstransfer naar de have in Leith waar u aan boord van de Sea Spirit gaat. Als iedereen aan boord is, vertrekt het schip in noordelijke richting. Het is lang licht en er is buiten nog van alles te zien.

  • Orkney-eilanden: Kirkwall & Skara Brae,

    Als eerste wordt het plaatsje Kirkwall op de Orkney-eilanden bezocht. Hier zijn o.a. de St. Magnus Kathedraal te bezoeken en de ruïnes van het bisschoppelijk paleis en het paleis van de graaf. Verder is er het Tankerness House Museum waar een tentoonstelling is over het Neolitisch tijdperk, het Pictentijdperk en de periode dat hier de Noormannen huisden.

    Vanuit Kirkwall wordt een bezoek gebracht aan Skara Brae waar 5000 jaar oude overblijfselen van stenen hutten zijn opgegraven en blootgelegd. De bewoners maakten gereedschappen en wapens van steen en (walvis)botten en ze maakten rijk gedecoreerd aardewerk. Verder werden er schapen en koeien gehouden. Verder leefde men van de visvangst en de jacht op edelherten. Deze tot het steentijd behorende nederzetting is bewoond geweest van circa 3100 v.Chr tot circa 2500 v.Chr.

  • Fair Isle

    Fair Isle is een eldorado voor vogelkenners en botanisten. Het eiland ligt halverwege tussen de Orkney- en de Shetlandeilanden en is slechts 3 bij 5 km. Er zijn indrukwekkende kliffen aan de noordwestkust, waar de meeste zeevogels broeden zoals de altijd fotogenieke Atlantische papegaaiduikers, Zeekoeten, Zwarte zeekoeten, Jan-van-genten en Kuifaalscholvers.
    Het binnenland bestaat voornamelijk uit hoogveen waar onder andere de Grote jager rijkelijk vertegenwoordigd is. Er groeien meer dan 250 bloeiende plantensoorten, waaronder gewone planten zoals de dotterbloem, Engels gras, blauwe boshyacint, maar ook diverse orchideeën, zoals de Moerasorchis en de Groene nachtorchis (Coeloglossum viride).

  • Lerwick, zeevogelkliffen & Jarlshof

    Tijdens een bezoek aan de hoofdstad Lerwick kunnen nog sporen van oude Nederlandse visserij teruggevonden worden. In de 17e eeuw was deze stad het centrum van de haring- en kabeljauwvisserij. In de haven liggen ook nu nog vele vissersboten. Er is een begeleide wandeling door de stad georganiseerd waarbij het Shetland Museum wordt bezocht.
    Daarna is het tijd om de ruige kliffen te bezoeken die nu vol met broedende zeevogels zitten. De bovenlaag biedt Atlantische papegaaiduikers uitstekende gelegenheid om hun nestholten te maken. Op de richels broeden o.a. Zeekoeten, Alken en Noordse sotromvogels.
    Als laatste vandaag is het tijd voor een stukje geschiedenis: Jarlshof. Hier zijn bouwwerken uit de ijzer- en bronstijd opgegraven die tot 5000 jaar oud zijn.

  • Foula & Papa Stour

    Redelijk geïsoleerd ligt het eiland Foula. De naam betekent vogeleiland en vogels zijn er dan ook te over. De kliffen zitten vol met onder andere Atlantische papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels. Op het lager gelegen land bloeit de dotterbloem volop en rond de poeltjes broeden Grauwe franjepoten en Roodkeelduikers. Verspreid over het eiland broeden Kleine jagers en Noordse sterns.
    Verder wordt het eiland bewoond door een handjevol mensen en heel veel schapen. De traditioneel gebreide wollen truien zijn beroemd.

    Daarna staat Papa Stour op het programma. Een eiland met slechts 15 bewoners. De kustlijn bestaat uit kliffen waarin de golven grotten heeft uitgesleten. Voor de kust staan bizar uitgeslepen rotspilaren. Het eiland kent een rijke historie uit de tijd van Noormannen.

  • Færøer

    Gedurende deze drie dagen zal de ruige kustlijn van de zuidelijke eilanden verkend worden door er langs te varen met het schip, tochten te maken met de zodiacs en ook zal er hier en daar aan land gegaan worden. De kustlijn van deze eilanden wordt voornamelijk gevormd door ruige, steile kliffen waar de zee grotten en bogen in heeft geslagen.
    De zeevogels zijn teruggekeerd en zitten op de hoge richels van de kliffen. Atlantische papegaaiduikers maken hun kleine holltjes in de laag aarde boven de kliffen. Met enige regelmaat zult u deze fotogenieke vogels voorbij zien vliegen. Verder broeden hier Jan-van-genten, Drieteenmeeuwen en Alken.
    Tijdens een bezoek aan de hoofdstad Tórshavn kunt u een wandeling maken door het oude centrum met o.a. de kenmerkende huizen met grasbegroeide daken of een wat enerverende wandeling naar het fort.

  • Op zee

    Een dag op zee. Tijdens de oversteek vanaf de Færøer naar Edinburgh kunt u op de uitkijk staan. Soms komt er een groepje dolfijnen die speelt in de boeggolf van het schip of duiken er in de omgeving walvissen op zoals Orka's en Dwergvinvissen. Ook kunnen er Jan-van-genten, Europese zeearenden te zien zijn.

  • Ontschepen in Edinburgh

    Na het ontbijt is het ontschepen in de haven van Leith. Groepstransfer vanaf de kade naar keuze naar het stadscentrum van Edinburgh of de luchthaven.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 1 december 2024
schotland-201
  • Reis van huis naar Edinburgh en terug.

Fotografieworkshop

Tijdens de reis in 2025 zal een ervaren fotograaf workshops geven om uw fotografievaardigheden te verbeteren. Deelname is gratis.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien een stijging van brandstofkosten hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Vuchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten naar Edinburgh en terug, evenals een individuele verlenging in Schotland.
Heeft u plannen? Stuur ons uw wensen, bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak of vul het bel-me-bericht in.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven