Ga naar inhoud

Reizen & reisinformatie Groenland

land van mensen, ijs en intrigerende landschappen

:alttitle:

Groenland

De Groenlanders noemen hun land Kalaallit Nunaat, hetgeen vrij vertaald "het land van de mensen" betekent.
Voor de meeste Nederlanders is Groenland dat grote mysterieuze, met sneeuw bedekte land waar je overheen vliegt richting Canada en Amerika. En inderdaad een groot deel (ca. 85%) van Groenland wordt bedekt door een immense ijskap. Maar het zijn de ijsvrije gebieden en de grensgebieden met de ijskap die Groenland landschappelijk juist zo spectaculair maken.
Groenland is meer dan gletsjers, ijsbergen en weelderig begroeide wandelgebieden. De hedendaagse Groenlandse cultuur is een bijzondere smeltkroes van eeuwenoude Inuittradities, elementen ingebracht door de Noormannen (o.a. agrarische leefwijze en het christendom) en moderne westerse elementen (o.a. mobiele telefoon en internet).
Lees hieronder meer reisinformatie over Groenland & reizen in Groenland.

Reizen in alle jaargetijden

Het zomerseizoen start begin juni en loopt door tot half september. Dagen van (bijna) 24 uur daglicht bieden optimale reismogelijkheden. Na half september worden de dagen snel korter tot de zon (bijna) niet meer boven de horizon komt en de temperatuur drastisch daalt. Dan volgen de donkere maanden tot eind februari. Mede door het onvoorspelbare winterweer zijn reismogelijkheden dan aanzienlijk beperkt. Heeft u de tijd en durft u het aan? Dan wacht u een avontuur in sprookjesachtig licht van maan, sterren en noorderlicht. Eind februari, wanneer de zon weer boven de horizon komt en sneeuw en ijs volop aanwezig zijn, breekt de tijd van (langere en korte) hondensledetochten en andere winterse activiteiten aan. Begint in mei de sneeuw te smelten, dan is het wachten tot de zomer haar intrede heeft gedaan.

Noord-Groenland (o.a. Diskobaai)

Het bekendste gebied van Groenland is ongetwijfeld de Diskobaai. Hier drijven ijsbergen rond in alle soorten en maten. Ze breken af van diverse uitlopers van de Groenlandse ijskap en vallen in zee. Afhankelijk van het zuurstofgehalte kunnen ze in kleur variëren van turkoois tot maagdelijk wit, van knalblauw tot doorzichtig zwart.
Overal van zuid tot noord produceren gletsjers, die in zee uitmonden, ijsbergen. Maar die in de omgeving van Ilulissat en Uummannaq spannen de kroon: hier schuiven gletsjers minimaal 30 meter per dag op, en duwen zo heel wat ijs(bergen) de zee in!
Vanuit Ilulissat en Uummannaq kunnen te voet, per boot of per helikopter excursies naar de ijsbergen en gletsjers gemaakt worden. Andere excursies laten u kennismaken met de lokale bevolking en haar historie.

Terug naar boven