Ga naar inhoud

Het eiland SEA LION

:alttitle:

Het eiland SEA LION

Sea Lion is weliswaar een van de kleinste, bewoonde eilanden, maar het is wel het tehuis van zeer veel dieren. Sea Lion Lodge ligt ongeveer midden op het eiland. Van daaruit kunt u makkelijk naar alle uithoeken van het eiland wandelen om daar de verschillende dieren te observeren en te fotograferen.

Het eiland Sea Lion

Sea Lion is het grootste eiland van de Sea Lionarchipel die ten zuiden van Oost-Falkland ligt. De Sea Lionarchipel bestaat uit Sea Lion Main (meestal aangeduid met Sea Lion), Brandy, Sea Lion East en Sea Lion Easterly.
Het hoofdeiland is bijna 8 km lang en net geen 2,5 km breed. Het bestaat uit twee hogergelegen gedeelten die met door een landengte met elkaar verbonden zijn. Ondanks dat het eiland zo klein is, is er een grote variatie in het landschap. Van een bijna tropisch zandstraat tot 24 m hoge kliffen, van grasland tot een dicht, manshoog woud van Boendergras.
Ook Sea Lion werd gebruikt om schapen te houden. In de zoektocht naar olie heeft men op Sea Lion een tijdje pinguïns gevangen, geslacht en gekookt om hier traan uit te halen, net als bij walvissen.
In 1990 is men begonnen met het herbeplanten met Boendergras en heeft men uiteindelijk alle schapen van het eiland verwijderd.

Vogels en andere dieren

Aan de zuidpunt van het eiland zijn circa 24 m hoge kliffen. Hier broeden Rotspinguïns en Falklandaalscholvers bij elkaar. De dappere pinguïns moeten dagelijks meerder keren langs de steile kliffen afdalen naar zee en weer terug omhoog. Rond de kolonie lopen veelal caraca's en zuidpoolkippen te scharrelen op zoek naar wat eetbaars. Een enkele keer zweeft een Kalkoengier boven de kliffen. Onderaan de rotsen bij het dichte Boendergras is het favoriete plaatsje van de zeeleeuwen. De oudere mannetjes verdedigen hun harem met verve.
Tussen het Zwaard- en Boendergras leven allerlei andere vogels zoals de Zuid-Amerikaanse Snip, de Magelhaengors, de Zeggewinterkoning, de Cobb's winterkoning en de Zwarte wipstaart. Dit zijn ook de plaatsen waar de Magelhaenpinguïns hun nestholten hebben. Rond en in de meertjes zijn Witwang- en Zilverfuten te vinden.
Langs het strand en op het lage grasland lopen Magelhaen- en Roodkopganzen met hun kroost. Ook lopen er Falklandplevieren. Langs de waterlijn zijn onder andere Zilvertalingen, Chileense smienten, Zwarte scholeksters, Andeseenden en Patagonische plevieren te zien.
De zandstranden zijn het bezit van de Zuidelijke zeeolifanten. Vooral in het voorjaar laten de zogenaamde "Beachmasters" duidelijk merken welk deel van het strand en welke vrouwtjes van hen zijn.
Vanwege de grote hoeveelheid zeelolifanten zie hier ook hun jongen krijgen, patrouilleren er nogal eens Orka's rond het eiland.

Planten en bloemen

Omdat er op Sea Lion al meer dan twintig jaar geen schapen meer leven en door de herbeplanting met Boendergras, heeft de natuurlijke begroeiïng zich weer redelijk kunnen herstellen. Natuurlijk zijn ook hier verschillende uitheemste soorten geïntroduceerd die niet meer weg te krijgen zijn. Toch hebben ook oorsprokelijke planten, zelfs endemische soorten weten te overleven.
De oorspronkelijke, niet endemische soorten, komen over het algemeen ook in Patagonië voor, zoals vier soorten Azorella en het stekelnootje.

De Sea Lion Lodge

De Sea Lion Lodge is in 1986 gebouwd als toeristische accommodatie. Het team verzorgt de gasten op een aangename manier. De lodge biedt plaats aan maximaal 23 gasten in 2-pers., 1-pers. en 3-pers. kamers. Bijna alle kamers (behalve de twee 1-pers. kamers) zijn voorzien van een badkamer met douche en toilet. Er is een gezellige zitkamer met bar en een eetkamer waar de gezamenlijke maaltijden geserveerd worden. Het hele gebouw wordt centraal verwarmd.
Er is een telefoonverbinding en tegenwoordig is er ook toegang tot internet.

Terug naar boven