Fly-drive Chiloé
Als we het hebben over Chiloé, dan wordt meestal het hoofdeiland van de archipel met dezelfde naam bedoeld. De gehele archipel bestaat uit 23 eilanden en strekt zich uit over een gebied van 180 kilometer lang. De oorspronkelijke bewoners van de archipel zijn de Mapuche, die hoofdzakelijk van de visvangst leefden.
Met de De Spaanse conquistores die vanaf 1567 ook Chili binnenvielen, kwamen ook de Jezuïeten mee die de lokale bevolking kwamen bekeren tot het Christendom. Ze bouwden vooral op Chiloé vele kerken. Vanwege de bijzondere bouwstijl zijn ze in 2000 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Er zijn twee grotere plaatsen op het eiland Chiloé: de provinciale hoofdstad Castro en de in het noorden gelegen plaats Ancud. In Castro zijn de kleurrijke “Palafitos” (huisjes op palen) en de opvallend geel geverfde kerk de belangrijkste bezienswaardigheden.
Chiloé is een eiland van traditie, rust en natuur. Het zuiden heeft bossen, moerassen en lage bergen. Op het noordelijk deel treft u meer dorpen en landbouwgronden aan. Voor vogelliefhebbers is Chiloé een waar paradijs. Aan de kust zijn Flamingo’s, Zwarthalszwanen, diverse eendensoorten en Magelhaenpinguïns te vinden. In 1982 is een groot onbewoond gebied uitgeroepen tot nationaal park, Parqua Nacional de Chiloé. Het grootste deel van het park bestaat uit vochtig regenwoud. In het bos leeft o.a. het zeldzame Pudu-hert, de kleinste hertensoort ter wereld. Daarnaast komen hier 110 vogelsoorten voor zoals de Magelhaenspecht en Magelhaenparkiet.