Nunavik & Churchill
Nunavik is het noordelijk deel van de provincie Quebec. Het gebied wordt van oudsher bewoond door Inuit. Omdat men over het algemeen van de zeehonden- en walvisjacht leefde, zijn bijna alle nederzettingen in de kuststroken te vinden. Ook nu nog zijn in de kleine nederzettingen veel oude tradities te vinden, maar ook zijn er verlaten nederzettingen.
De Hudsonbaai is het leefgebied van Beluga's (Witte walvissen), walrussen en zeehonden. Het gebied rond de Hudsonbaai is ruige wildernis waar veel ijsberen de zomer doorbrengen. Tegen het begin van de winter (oktober en november) verzamelen de ijsberen massaal bij het plaatsje Churchill omdat hier veelal als eerste het nieuwe ijs gevormd wordt.
IJsberen
Ondanks dat Churchill zuidelijker ligt dan de zuidkaap van Groenland komen hier in zomer en winter ijsberen voor. Van half oktober tot half december is het zelfs DE plaats op aarde om ijsberen op zeer eenvoudige wijze in het wild te zien.
In de zomer houden de ijsberen zich meer op in de noordelijkere delen rond de Hudsonbaai zoals Wager Bay. Dit betekent echter niet dat u in Churchill zonder bescherming van een geweer buiten het stadje kunt gaan wandelen. Met enige regelmaat worden ook in de zomer ijsberen gesignaleerd.
Beluga's
In de zomer, van begin juli tot half augustus komen Beluga’s massaal de Churchillrivier op. In het ondiepe, voedselrijke water komen de jongen ter wereld.
De jonge dieren zijn grijs van kleur. Ze krijgen hun witte vel pas als ze 12 jaar zijn. De jongen zijn bij de geboorte ca. 1,60 m.
De volwasen dieren zijn ca. 3,5 m (vrouwtjes) tot 5,5 m (mannetjes). Ze kunnen tot 35 jaar oud worden.
Ieder jaar vervellen de dieren. Ze zoeken daarvoor ondiepe wateren met een ruwe bodem op zoals de Churchillrivier.
Beluga’s leven doorgaans in groepen van 15 tot 25 dieren. Soms voegen verschillende groepen zich samen tot groepen van 200 dieren.
Nunavik
Nunavik is het noordelijk deel van Quebec dat ligt tussen Labrador, de Hudsonbaai en de St. Lawrencebaai. Het beslaat een gebied van 443.685 km2 en is daarmee ruim 12 keer zo groot als Nederland. De ca. 12.000 inwoners zijn voor 90% Inuit. Zij wonen verspreid over 14 dorpen langs de kust van de Hudsonbaai, Straat Hudson, de Ungavabaai en in het Creereservaat bij Kuujjuarapik.
De naam Nunavik betekent "plaats waar je kunt leven/wonen". Sinds 1912 heeft dit gebied al een aparte status. De inwoners noemen zichzelf Nunavimmiut.
Toerisme is hier nog niet algemeen. Er is een klein aanbod van vistochten en er is de mogelijkheid om met lokale jagers op pad te gaan. Vanuit Kuujiuaq vertrekken scheepsreizen die het gebied rond de Hudsonbaai aandoen en scheepsreizen die de kust van Baffin en hoger gelegen eilanden van Nunavut aandoen.
Hudsonbaai en Churchill
De Hudsonbaai is een immense inham in het noordwestelijke deel van Canada. De baai wordt omgeven door de provincies Nunavut (in het oosten, het noorden en het noordwesten), Nunavik (Quebec, in het oosten), Ontario (in het zuiden) en Manitoba (in het zuidwesten).
De Churchill is een van de grotere rivieren die uitmondt in de Hudsonbaai. Het plaatsje Churchill is ontstaan als gevolg van de handelspost die hier door Hudson's Bay Company was gevestigd. De belangen werden dermate groot dat er door de Engelsen zelfs het Fort Prince of Wales gebouwd werd. Nu is Churchill nog een belangrijke haven voor het vervoer van graan over zee. Grote graansilo’s domineren dan ook het stadsgezicht.
Churchill is uitsluitend per vliegtuig en per trein te bereiken.