Arctisch Canada
Nunavut, Nunavik, Labrador, het noordelijk deel van de Northwest Territories en de noordelijke kuststrook van Yukon vormen Arctisch Canada. Vaak worden Newfoundland en het gebied rondom de Hudsonbaai ook tot dit polaire gebied gerekend.
De gebieden bestaan voor een groot deel uit toendra’s met slechts hier en daar in de luwte nog enig struikgewas. Echte bomen komen er niet voor, en hoe noordelijker, hoe lager de struiken en planten, tot slechts mossen en korstmossen overblijven. Het zijn gebieden die in de tijd van de grote poolexpedities konden rekenen op de belangstelling van mannen als Amundsen, Peary en Franklin, die uiteindelijk resulteerde in de ontdekking van de Noordwestelijke doorgang (Noordwest-Passage).
Doordat er (bijna) geen wegen zijn, is het geen gemakkelijk bereisbaar gedeelte van Canada. U zult daarom deels moeten vliegen of varen of delen per kajak of te voet moeten afleggen. Alleen Newfoundland en Yukon lenen zich voor een fly-drive. Vanwege het redelijk uitgebreide netwerk van vluchten zijn de meeste bestemmingen, als u geen haast heeft, te combineren.
IJsberen
Vooral in het noordoosten van Arctisch Canada komen ijsberen jaarrond voor. Tijdens de scheepsreizen door deze gebieden is de kans dan ook groot dat u ze daadwerkelijk tegenkomt. In de herfst (oktober en november) verzamelen zij zich massaal rond het plaatsje Churchill. Het is ook mogelijk om in oktober een reis te maken waarbij u zowel ijsberen als zwarte beren kunt zien. Zie voor de mogelijkheden onder bestemming Arctisch Canada, keuze Churchill.
Walvissen, zeehonden en robben
Langs de gehele kust van Arctisch Canada komen in bepaalde perioden zeer veel walvissen voor, ook zeldzame soorten als de Beluga, de Narwal, de Noordkaper en de Groenlandse Walvis. Speciale reizen om deze walvissen te kunnen zien, zijn o.a: Beluga's bij Churchill en Sommerset (Arctic Watch Lodge), Narwallen en Groenlandse Walvis bij Baffin, Bultruggen bij Newfoundland en Noordkapers in de St. Lawrencebaai.
In de Canadese wateren komen zeehonden en robben nog in zeer grote aantallen voor. Spectaculair zijn vooral de jonge witte Zadelrobben. Deze zijn in maart op het pakijs te vinden. Een reis om deze mooie dieren te zien, kunt u op deze site vinden onder Arctisch Canada, zadelrobben bij Îles de la Madeleine.
Auto- of camperhuur
Wilt u uw verblijf in het hoge noorden combineren met een individuele fly-drive door één van de andere provincies van Canada?
Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op ons kantoor. Wanneer u het bel-me-bericht invult, bellen wij u op het gewenste tijdstip.
We maken graag een voorstel voor u.
Stedentrip als verlenging
Wilt u voorafgaand of na uw verblijf in de hoge Arctis ook een of meerdere steden bezoeken? U kunt onze reizen makkelijk combineren met steden als Toronto (Niagara watervallen), Ottawa, Montreal, Quebec, Halifax, St. John's, Edmonton, Calgary en Vancouver.
Vraag ons naar de mogelijkheden, wij leggen u ook deze graag voor.
Vluchtinformatie
De nationale luchtvaartmaatschappij Air Canada onderhoudt het hele jaar door dagelijks vluchten vanaf Amsterdam naar Toronto en vandaar naar de meeste grote steden in Canada. KLM en United Airlines vliegen jaarrond rechtstreeks vanaf Schiphol op verschillende grote steden, zoals Montreal, Toronto, Calgary en Vancouver. Icelandair biedt vluchten naar verschillende Canadese steden met een overstap op IJsland, waarbij u dan een stopover tot max. 10 dagen op IJsland mag maken.
Algemene reisinformatie Arctisch Canada
Canada is een zelfstandige staat met een eigen grondwet, maar met de Britse koningin als staatshoofd.
De Canadese Dollar (CAD) is het wettig betaalmiddel.
Bij een toeristisch bezoek volstaat een geldig Europees paspoort, aangevuld met een retourticket en een Electronische Inreistoestemming (eTA) die u online moet aanvragen.
Klimaat
Arctisch Canada staat onder invloed van de Noordpool. De winters zijn lang en koud en er vallen vaak grote hoeveelheden sneeuw. De zomers zijn kort en koel. Meer naar het binnenland (zoals in Churchill) kan het 's zomers toch aangenaam warm zijn.
Landschap
Het oostelijk deel van Arctisch Canada wordt gevormd door Nunavut en het noordelijk deel van Quebec en het aangrenzende deel van Newfoundland (Labrador).
Nunavut, Nunavik en Labrador hebben ruige onherbergzame bergketens met steile kliffen aan de kusten. Verder zijn er onmetelijke toendra's, die naar het zuiden langzaam overgaan in taiga en naar het noorden toe in woestijnachtige steen- en/of grindvlakten.
Het zuidelijk deel van Newfoundland is een eiland met veel gezichten. Van lieflijke zandstranden op de zuidelijke eilanden St. Pierre en Miguelon tot het ruwe fjordengebied in het Gros Morne NP en de scherenkusten in het noordoosten. In het binnenland zijn bossen en kale hoogvlakten, de zgn. "barrenlands".
Het centrale deel van Arctisch Canada wordt gevormd door de Northwest Territories met in het zuiden grote bossen en meren die naar het noorden overgaan in taiga en uiteindelijk in toendra.
In het uiterste westen ligt Yukon dat gedomineerd wordt door drie bergketens, de Brooks Range, de Rocky Mountains en de Alaska Range. In deze bergketens ontspringen ontelbare rivieren, die Yukon tot een gewild kajak- en kanogebied maken.