Ga naar inhoud

Expeditiecruises Antarctica, de Rosszee

Scheepsreis in het kielzog van de grote ontdekkingsreizigers

:alttitle:

Expeditiecruises Antarctica, de Rosszee

De Rosszee ligt ver beneden de zuidpoolcirkel. Daardoor gaat de zon in de zomermaanden niet onder. De gemiddelde temperatuur ligt hier een stuk lager dan op het Antarctisch schiereiland. Alleen Keizerspinguïns en Weddellzeehonden verblijven het hele jaar in deze wereld van sneeuw en ijs. In het voorjaar (begin december) als het pakijs openbreekt komen Adéliepinguïns, pelsrobben, walvissen, albatrossen en de zeldzame Ross' zeehond zich tegoed doen aan de voedselrijkdom van de Antarctische wateren. Op het vasteland staan (gerestaureerde) hutten van Borchgrevink, Scott en Shackleton als stille getuigen van hun vaak gedwongen en soms vrijwillige overwinteringen. Weidse landschappen met onmetelijke gletsjers en hoge bergtoppen vormen het decor waartegen immens grote tafelijsbergen zich gestaag een weg door het pakijs banen.

De reis in het kort

De Heritage Adventurer vertrekt vanuit Bluff. Al snel wordt het vogelrijke eiland Snares bereikt. Vanwege de hoge beschermde status mag er niet aan land gegaan worden. Maar met een zodiac of met het schip rondom varen mag wel. U kunt dan toch veel van de zeldzame vogels die hier leven zien.
De volgende dag wordt op de Aucklandeilanden doorgebracht.
Daarna wordt overgestoken naar het door weer en wind geteisterde Australische subantarctische eiland Macquarie, dat ongeveer halverwege de oversteek naar Antarctica ligt. De stranden liggen hier vol met zeeolifanten en pelsrobben. Ontelbare, felgekleurde Konings- en Schlegelspinguïns waggelen van de zee naar de kolonies.
De volgende drie dagen worden op zee doorgebracht. Albatrossen zullen het schip volgen en wie weet duiken er walvissen bij het schip op.
De Rosszee ligt beneden de Zuidpoolcirkel. U gaat dus dagen met 24 uur daglicht tegemoet. Het is een van de ontoegankelijkste gebieden aan de rand van Antarctica en werd in 1842 ontdekt door James Clark Ross. Daarna volgden mannen als Mawson, Scott, Shackleton, Borchgrevink en Amundsen. Uit deze tijd stammen vijf hutten die op het vasteland staan.
In de Rosszee kunnen o.a. bezocht worden: Cape Adare, Cape Hallett, Terra Nova Bay, het Ross' IJsplateau en het Amerikaanse station McMurdo.
Op de terugweg wordt het bloemrijke Campbell bezocht. In deze tijd zijn de albatroskuikens al bijna net zo groot als hun ouders. Vanhier wordt dan naar Bluff in het zuiden van Nieuw-Zeeland gevaren, waar u van boord gaat.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Inclusief (land)excursies met wandelingen.
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Min. 70 / max. 140 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

  • Zodiacexcursie langs de ijsbergen in de Rosszee.
    1/14

    Zodiacexcursie langs de ijsbergen in de Rosszee.

  • Zeeolifant op Macquarie, het Australische subantarctische eiland.
    2/14

    Zeeolifant op Macquarie, het Australische subantarctische eiland.

  • Schlegelspinguïn inheems op Macquarie (Australië).
    3/14

    Schlegelspinguïn inheems op Macquarie (Australië).

  • Koningspinguïnkolonie op Macquarie (Australië).
    4/14

    Koningspinguïnkolonie op Macquarie (Australië).

  • De Spirit of Enderby in het pakijs van de Rosszee (Antarctica).
    5/14

    De Spirit of Enderby in het pakijs van de Rosszee (Antarctica).

  • Enorme ijsbergen drijven rond in Rosszee (Antarctica).
    6/14

    Enorme ijsbergen drijven rond in Rosszee (Antarctica).

  • Een van de grootste Adéliepinguïnkolonies op Antarctica.
    7/14

    Een van de grootste Adéliepinguïnkolonies op Antarctica.

  • Interieur Shackletons hut, Nimrod Expeditie, Cape Royds, Antarctica. Foto: Fred van Olphen.
    8/14

    Interieur Shackletons hut, Nimrod Expeditie, Cape Royds, Antarctica. Foto: Fred van Olphen.

  • Landschap rond de Bay of Whales, Rosszee Antarctica.
    9/14

    Landschap rond de Bay of Whales, Rosszee Antarctica.

  • Klaar om aan land te gaan in de Rosszee, Antarctica.
    10/14

    Klaar om aan land te gaan in de Rosszee, Antarctica.

  • Adéliepinguïn klaar om te duiken. Rosszee Antarctica.
    11/14

    Adéliepinguïn klaar om te duiken. Rosszee Antarctica.

  • Rosszeehond. Foto: dhr. Kroesen.
    12/14

    Rosszeehond. Foto: dhr. Kroesen.

  • Ruige oevers in de Rosszee Antarctica.
    13/14

    Ruige oevers in de Rosszee Antarctica.

  • Op de terugweg bezoek aan Campbell waar de Koningsalbatrossen broeden.
    14/14

    Op de terugweg bezoek aan Campbell waar de Koningsalbatrossen broeden.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De dag-tot-dagbeschrijving is een leidraad. Weersomstandigheden en de ijssituatie bepalen grotendeels hoe de route gevaren kan worden en waar aan land gegaan kan worden. Hoe de situatie ook is, de expeditieleiding en de kapitein zullen er alles aan doen om er een zo mooi, goed en vooral veilige reis van te maken.

  • Queenstown

    Aankomst in Queenstown. Overnachting in het groepshotel op basis van logies/ontbijt. 's Avonds is er een informatiebijeenkomst en diner in het hotel, waarbij u de gidsen en andere passagiers zult ontmoeten.

  • Port of Bluff

    De ochtend is ter vrije besteding om de stad te verkennen. Op loopafstand is er een galerie en de Queenstown Gardens, een botanische tuin waardoor een ca. 3 km lang wandelpad loopt dat u o.a. langs de bomenverzameling en rozentuin leidt.
    In de loop van de dag groepstransfer naar de kade in Port of Bluff om in te schepen aan boord van de Heritage Adventurer. Spoedig daarna zal het schip in zuidelijke richting vertrekken.

  • Snares-archipel

    Het eerste eiland dat bezocht wordt op weg naar Antarctica is een van de Snareseilanden, North East Island. De gehele archipel wordt door ontelbare zeevogels als broedgebied gebruikt. Er mag niet aan land gegaan worden, maar er wordt wel met zodiacs langs de kliffen en door de beschutte baaien gevaren. Hier is een goede kans op het zien van de Snareskuifpinguïn (Eudyptes robustus), de Kaapse duif (Daption capense) en de Bullers albatros (Thalassarche bulleri).

  • Aucklandeilanden

    Deze archipel bestaat uit eilanden met steile kliffen en rotspilaren die rechtop uit zee steken. Eén dag wordt op het eiland Enderby doorgebracht. In deze tijd van het jaar is een groot deel van het eiland één grote bloemenzee. Parkieten vliegen in grote groepen rond en foerageren op de vele zaden die de planten voorbrengen.
    Op de stranden zijn exemplaren van de Nieuw-Zeelandse zeeleeuw (Phocarctos hookeri) te zien. Deze zeeleeuw met de karakteritieke stompe neus komt uitsluitend in deze omgeving voor.

  • Op zee

    Een volle dag op zee. Een zee die ruig, maar soms ook opvallend kalm kan zijn. Rond het schip zullen allerlei zeevogels te zien zijn en misschien duikt er een walvis of een groep dolfijnen bij het schip op.

  • Macquarie

    Ver van de bewoonde wereld ligt het eiland Macquarie. Zeevogels, pinguïns en zeeolifanten zijn hier in grote aantallen te vinden. Maar liefst vier pinguïnsoorten, Koningspinguïn (Aptenodytes patagonicus), Schlegelspinguïn (Eudyptes schlegeli), Zuidelijke rotspinguïn (Eudyptes chrysocome) en Ezelspinguïn (Pygoscelis papua), broeden hier.
    Tijdens een bezoek aan de Australian Antarctic Base maakt u kennis met de Park Rangers die hier in alle eenzaamheid onderzoek doen.
    Op de stranden zijn grote groepen Zuidelijke zeeolifanten (Mirounga leonina) te vinden.

  • Op zee

    De oversteek naar Antarctica is vol verrassingen. Veel albatrossen, walvissen en dolfijnen fourageren in dit gebied. De eerste ijsbergen zullen te zien zijn. Binnen worden lezingen gehouden over allerlei onderwerpen die met Antarctica te maken hebben.
    Op een gegeven moment wordt de zuidpoolcirkel overgestoken. Vanaf dat moment blijft het 24 uur licht.

  • Antarctica, de Rosszee

    Weer en ijs zijn in de Rosszee moeilijk te voorspellen. Het plannen van de route zal dan ook van dag tot dag gedaan worden. Natuurlijk zullen de zich voordoende mogelijkheden uitgebuit worden met zodiactochten, landingen en cruises langs de ijsfronten en ijsplateaus met het schip. Regelmatig worden er in open plaatsen tussen het ijs Weddellzeehonden, Ross' zeehonden en Orka's gezien.
    Als het weer en het ijs het toelaten zullen de zullen de volgende plaatsen bezocht worden:
    > Cape Adere: een landtong waarop een van de grootste Adéliepinguïnkolonies van Antarctica te vinden is. Het is ook de plaats waar Borgchrevink in 1899 als eerste op dit deel van Antarctica overwinterde. De overwinteringshut heeft de tand des tijds goed doorstaan en wordt door de Antarctic Heritage Trust onderhouden.
    > Cape Hallett: deze landtong ligt aan de voet van de Admiralty Range met toppen van meer dan 4000 m hoogte en met al even indrukwekkende gletsjers. Er is een landing gepland bij een verlaten basis. Ook hier broeden duizenden Adéliepinguïns. Weddellzeehonden voelen zich hier ook prima thuis en zijn vaak bij de kust te vinden.
    > Franklin Island is een eiland met ruige rotsen en een klein strand waar een landing gepland staat. Buiten een grote kolonie Adéliepinguïns nestelen hier nog verschillende andere zeevogels.
    > Possession Islands: deze archipel bestaat uit kleine eilanden en rotsen in de schaduw van de Admiralty Range die hier tot aan zee reikt. Ook hier broeden verschillende pinguïns en andere zeevogels.
    > Ross' IJsplateau: dit ijsplateau komt als een muur van ca. 30m hoogte zo goed als loodrecht op uit zee. Het plateau drijft, dus onderwater loopt het plateau nog minstens 200m door. Het weer is hier wellicht nog onvoorspelbaarder dan op andere plaatsen in de Rosszee, maar het is de bedoeling om langs de rand van het plateau te varen.
    > Ross Island: op dit stuk land in de grote ijsmassa staan de hutten van Shackleton en Scott vanwaaruit zij geprobeerd hebben om de geografische Zuidpool te bereiken.
    Mount Erebus troont hoog boven het landschap uit. De vulkaan is nog actief en met regelmaat komen grote rookpluimen uit de krater.
    > Mc. Murdo: diep in de baai ligt dit Amerikaanse station. Het lukt niet vaak om dichtbij genoeg te komen om aan land te komen en dan ook nog eens toestemming te krijgen om de basis te bezoeken. Maar soms lukt het.
    > Terra Nova Bay: met een zeer vriendelijk en gastvrij Italiaans onderzoeksstation. Hier kunt u zien wat de onderzoekers doen, ver weg van de bewoonde wereld, onder het genot van een kopje echte espresso!

  • Op zee

    Het is tijd om de ijzige wereld van de Rosszee te verlaten. Hoe verder van Antarctica, des te minder ijsbergen zullen te zien zijn. Wel zal het aantal albatrossen dat zweeft op de thermiek steeds toenemen.
    U kunt de indrukken verwerken en waarschijnlijk ook al een deel van de vele foto's die u gemaakt heeft.

  • Campbell

    Na al het ijs op Antarctica doet Campbell onwaarschijnlijk groen aan. Helemaal overweldigend zijn de enorme bloemen die bloeien aan de megakruiden. Het is een van de plaatsen waar Zuidkapers in dit deel van de wereld naar toe komen om hun kalfjes te baren. Op hoger gelegen delen broeden o.a. de Zuidelijke koningsalbatros (Diomedea epomophora) en de Roetkopalbatros (Phoebetria palpebrata). Langs de stranden is ook hier de Nieuw-Zeelandse zeeleeuw (Phocarctos hookeri) te vinden.

  • Op zee

    Nog een laatste dag op zee. Tijd om alle indrukken te verwerken en u voor te bereiden op de terugkeer naar de bewoonde wereld.
    Misschien zorgt een opduikende walvis of groepje dolfijnen nog voor wat opschudding!

  • Bluff - Invercargill / Queenstown

    Zodra het hoogwater is, kan het schip de haven van Bluff binnenvaren.
    Na het ontschepen is er een groepstransfer van de kade naar keuze naar het vliegveld van Invercargill of het vliegveld van Queenstown waarmee de reis eindigt.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 26 januari 2025
antarctica-260
  • Hotelovernachting in Queenstown voorafgaand aan de scheepsreis.
  • Groepstransfer naar de kade in Bluff.
  • Groepstransfer van de kade naar het vliegveld van Invercargill c.q. Queenstown
  • Reis van huis naar Queenstown v.v. of terug vanaf Invercargill.
  • Visum Australië (t.b.v. Macquarie), voor Nederlanders en Belgen gratis.
  • Visumaanvraag Nieuw-Zeeland (ca. NZ$ 60 p.p.).
  • Bijdrage Int. Visitor Conservation & Touristem Levy (NZ$ 35 p.p.).

Eventuele brandstoftoeslag

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Invercargill en vanaf Invercargill c.q. Christchurch, evenals eventuele aanvullende overnachtingen of verlenging in Nieuw-Zeeland of Australië.
Bent u geïnteresseerd? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u dat wij u bellen? Vult u dan het bel-me-bericht in.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven