Ga naar inhoud

Expeditiecruises Rondom (?) Spitsbergen

de mooiste avontuurlijke reizen in het hoge noorden

:alttitle:

Expeditiecruises Rondom (?) Spitsbergen

Tijdens de reizen Rondom (?) Spitsbergen kunt u kennismaken met alle delen van Spitsbergen. Het westen heeft een ruig berglandschap met de kenmerkende spitse toppen. Overal langs de westkust zijn vogelkolonies te vinden en er is een overvloedige plantengroei. Ook zijn er op verschillende plaatsen overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart te vinden. Het klimaat is hier verrassend mild. In het noorden zijn grote gletsjers. Door de wind die hier rechtstreeks van de Noordpool komt, kan het hier gemeen koud zijn. In het oosten zijn brede tafelbergen, diepe ravijnen, enorme toendra’s. Er is zelfs een Arctische woestijn met een immense ijskap. Hier kunt u kennismaken met het echte Arctische klimaat. En tenslotte is er het het zuiden, waar aan de westkust de spitse bergen weer verschijnen. Er zijn hier ook prachtige fjorden met immense gletsjers zijn.
Kortom, een scheepsreis "Rondom (?) Spitsbergen" is een reis vol afwisseling, met veel plaatsen om te wandelen en gelegenheid om veel dieren en planten te zien.

De reis in het kort

Na het vertrek vanuit Longyearbyen bereikt het schip al snel de westkust. Hier vindt u de typische spitse bergen. In de Krossfjord komt de 14e-Juligletsjer uit met een prachtig gletsjerfront. Ny-Ålesund is de plaats om Ivoormeeuwen, Rosse franjepoten en diverse ganzen te zien. Het borstbeeld van Amundsen herinnert aan de tijd van de grote expedities die hier vandaan vertrokken. In het noordwesten zijn Smeerenburg en Zeeuwse Uitkijk met vervallen traanovens en graven van Nederlandse walvisvaarders en het walrussenreservaat Moffen te vinden. Het noordoostelijke eiland, Nordaustlandet, is een indrukwekkende Arctische woestijn.
Verder naar het zuidoosten, op Barentsøya en Edgeøya, zijn grote vlakten waar vaak rendieren grazen. Diepe kloven herbergen grote vogelkolonies. Poolvossen en ijsberen scharrelen hier regelmatig rond. In het zuidwesten bevindt zich één van de mooiste fjorden van Spitsbergen, de Hornsund. Door de zeven gletsjers die in deze fjord uitmonden, drijven er altijd wel ijsbergen rond. De laatste stop voor Longyearbyen is meestal in de Recherche- en Van Keulenfjord. Langs het strand liggen honderden skeletten van Beluga's, een overblijfsel van recentere walvisvaart. Gelukkig zijn de Beluga's nog in redelijke aantallen aanwezig,Vanhier gaat het schip terug naar de kade in Longyearbyen, waar het in de nacht aankomt. Hier gaat u de volgende morgen van boord.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreizen met expeditiesfeer / volpension.
 • Inclusief regelmatig landexcursies met wandelingen.
 • Optionele activiteit: kajakken.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 70 / max. 108 - 170 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen mogelijk.

Impressies

 • Baardrob op het ijs ten noordoosten van Spitsbergen.
  1/20

  Baardrob op het ijs ten noordoosten van Spitsbergen.

 • Poolvos in Longyearbyen, Spitsbergen.
  2/20

  Poolvos in Longyearbyen, Spitsbergen.

 • Spitsbergen papaver.
  3/20

  Spitsbergen papaver.

 • Door het pakijs in de mist in Straat Hinlopen. Spitsbergen.
  4/20

  Door het pakijs in de mist in Straat Hinlopen. Spitsbergen.

 • Kajakken is een van de activiteiten die aangeboden worden tijdens de scheepsreizen.
  5/20

  Kajakken is een van de activiteiten die aangeboden worden tijdens de scheepsreizen.

 • Camp Mansfield op Blomstrandhalvøya, Spitsbergen.
  6/20

  Camp Mansfield op Blomstrandhalvøya, Spitsbergen.

 • Nieuwsgierige ijsbeer op het land, Spitsbergen.
  7/20

  Nieuwsgierige ijsbeer op het land, Spitsbergen.

 • Gewone zeehond, Spitsbergen.
  8/20

  Gewone zeehond, Spitsbergen.

 • Walrussen.
  9/20

  Walrussen.

 • 10/20

 • Zuiltjessteenbreek geeft kleur aan de stenige vlakten van Nordaustlandet.
  11/20

  Zuiltjessteenbreek geeft kleur aan de stenige vlakten van Nordaustlandet.

 • Alkefjellet met een grote zeevogelkolonie, o.a. Zwarte en Kortsnavelzeekoeten.
  12/20

  Alkefjellet met een grote zeevogelkolonie, o.a. Zwarte en Kortsnavelzeekoeten.

 • Zwarte zeekoet, zwemmend bij Alkefjellet.
  13/20

  Zwarte zeekoet, zwemmend bij Alkefjellet.

 • Grote kloof op Edgeøya met Drieteenmeeuwkolonie, Zuidoost-Spitsbergen.
  14/20

  Grote kloof op Edgeøya met Drieteenmeeuwkolonie, Zuidoost-Spitsbergen.

 • Rendieren op de toendra van Edgeøya.
  15/20

  Rendieren op de toendra van Edgeøya.

 • Walvisbotten op Edgeøya.
  16/20

  Walvisbotten op Edgeøya.

 • Grote burgemeesterpaar met kuikens leven op de rand bij de kloof met Drieteenmeeuwen.
  17/20

  Grote burgemeesterpaar met kuikens leven op de rand bij de kloof met Drieteenmeeuwen.

 • Van het schip met de zodiac naar land.
  18/20

  Van het schip met de zodiac naar land.

 • Rosse Franjepoot aan het strand van Gåshamna, Hornsund, Spitsbergen.
  19/20

  Rosse Franjepoot aan het strand van Gåshamna, Hornsund, Spitsbergen.

 • Spiegeling van gletsjerfront op Spitsbergen.
  20/20

  Spiegeling van gletsjerfront op Spitsbergen.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Onderstaand dag-tot-dagprogramma is slechts een voorbeeld van hoe een reis kan verlopen en welke plaatsen er aangedaan kunnen worden. Weersomstandigheden en ijscondities, maar ook de aanwezigheid van een ijsbeer bij de beoogde landingsplaats kunnen afwijkingen noodzakelijk en/of wenselijk maken. Plaatsen waar dieren (zoals walrussen) zich normaliter ophouden, kunnen gewijzigd zijn.
Bij deze reis kan het voorkomen dat ijs de Hinlopenstraat blokkeert en kan dan niet rondom gevaren worden. De expeditieleider zal dan in overleg met de kapitein een zo goed mogelijke, alteranatieve uitzetten.

 • Longyearbyen

  Aan het einde van de middag inschepen in Longyearbyen. In de loop van de avond varen de schepen vanaf Longyearbyen door de Isfjord naar de westkust. Het is 24 uur licht dus u kunt lang van het indrukwekkende berglandschap langs de Isfjord genieten.

 • Rondom (?) Spitsbergen

  Bij het ontwaken bent u aan de westkust. Hier vindt u de typische spitse bergen. In de Krossfjord komt de 14e juli-gletsjer uit met een prachtig gletsjerfront. Op de kliffen rondom broeden zeekoeten en papegaaiduikers, omringd door een weelderige plantengroei. Een geweldige omgeving voor een zodiactocht en een wandeling. Ny-Ålesund is de plaats om Ivoormeeuwen, Rosse franjepoten en diverse ganzen te zien. In het noordelijkste postkantoor ter wereld kan het bijzondere poststempel bemachtigd worden. Het borstbeeld van Amundsen herinnert aan de tijd van de grote expedities die hier vandaan vertrokken.
  In het noordwesten zijn Smeerenburg en Zeeuwse Uitkijk met vervallen traanovens en graven van (o.a.) Zeeuwse walvisvaarders en het walrussenreservaat Moffen te vinden.
  Het noordoostelijke eiland, Nordaustlandet, is een indrukwekkende Arctische woestijn. De immense ijskap Austfonna bedekt zo'n 80% van het eiland en mondt aan de zuidoostkust uit in zee met een ijsfront van wel 200 km breed! Het overige landschap wordt gevormd door grote kiezel- en grindvlakten, die slechts worden onderbroken door grillige rotsformaties en 'tuintjes' die ontstaan zijn rondom walvisbotten. Het is daarmee een prachtig wandelgebied.
  Verder naar het zuidoosten, op Barentsøya en Edgeøya, zijn grote vlakten waar vaak rendieren grazen. Diepe kloven herbergen grote vogelkolonies. Poolvossen en ijsberen scharrelen hier regelmatig rond. Op de oneindig lijkende toendra's bloeien steenbreek, Arctische papaver, Arctisch zilverschoon en vele andere kleurrijke planten. In het zuidwesten bevindt zich één van de mooiste fjorden van Spitsbergen, de Hornsund. Door de zeven gletsjers die in deze fjord uitmonden, drijven er altijd wel ijsbergen rond. Baardrobben, het lievelingskostje van de ijsbeer, liggen hier vaak te zonnen op de ijsplateaus. Achter het Poolse weerstation bevindt zich een Kleine alkenkolonie. De laatste stop voor Longyearbyen is meestal in de Recherche- en Van Keulenfjord. Langs het strand liggen honderden skeletten van Beluga's, een overblijfsel van recentere walvisvaart. Gelukkig zijn de Beluga's nog in redelijke aantallen aanwezig en komt u wellicht nog een groep van deze bijzondere dieren tegen. Op enkele plaatsen komen hier fossielen aan de oppervlakte. De versteende schelpen zijn stille getuigen van het subtropische klimaat dat er eens op Spitsbergen heeft geheerst. In deze omgeving zijn ook de voetsporen van een dinosaurusachtige gevonden. Vanhier gaat het schip terug naar de kade in Longyearbyen, waar het in de nacht aankomt.

 • Longyearbyen

  In de (vroege) ochtend van boord en kunt u een hele ervaring rijker huiswaarts keren of nog enkele dagen nagenieten op Spitsbergen of In Noorwegen.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 30 april 2024
spitsbergen-203
 • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
 • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.
  Voor de reizen met de Sylvia Earle, Vega en Ocean Albatros: reis van huis naar Oslo en v.v.
 • Overnachting(en) op de heen- en soms op de terugreis.

IJssituatie rond Spitsbergen

Heeft u een reis Rondom (?) Spitsbergen geboekt of wilt u de situatie volgen voor een eventuele reis komend jaar? Bekijk hier dan de ijskaart van het gebied rond Spitsbergen.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de andere (vooral niet zo dappere) passagiers wordt beloond.

Kajakprogramma

Tijdens de reizen met de Ortelius, de Greg Mortimer, de Sylvia Earle wordt het kajakprogramma aangeboden. Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, is het raadzaam om dit bij het boeken van de scheepsreis direct mee te boeken.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist.

Eventuele brandstoftoeslag:

Rederijen behouden zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten en/of verlenging

De benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen verzorgen wij, indien gewenst, ook voor u. Wilt u inspiratie voor een verlenging? Kijk op dan op Spitsbergen of Lapland.

Heeft u interesse? Stuur dan een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in, we nemen dan op het gewenste moment contact met u op.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven