Ga naar inhoud

Expeditiecruise Spitsbergen, Jan Mayen, Oost-Groenland, IJsland

Een reis met bizarre landschappen, gletsjers, ijsbergen en kans op walvissen

:alttitle:

Expeditiecruise Spitsbergen, Jan Mayen, Oost-Groenland, IJsland

Spitsbergen, Noordoost-Groenland, Jan Mayen en IJsland in één reis! Een expeditiecruise die u meeneemt langs de ruige westkust van IJsland met vulkanen en fjorden, naar Jan Mayen met de actieve vulkaan Beerenberg en de westkust van Spitsbergen met de indrukwekkende fjorden en de typische spitse bergtoppen.
De meeste vogels zijn aan het einde van het broedseizoen gekomen, ze verzamelen zich op de toendra (ganzen) en op het water (o.a. Zwarte zeekoeten en Atlantische papegaaiduikers). Walvissen foerageren nog volop. Walrussen liggen op bekende plekken bijeen. Rendieren en Muskusossen grazen op de nog groene toendra. En ijsberen, ja die kunnen overal opduiken.
Kortom een reis vol bijzondere landschappen en veel natuur! Gaat u mee?

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Inclusief regelmatig landexcursies met wandeling en zodiaccruises.
  • Optioneel: peddelexcursie en kajakprogramma
  • Engelssprekende expeditieteam.
  • Max. 128 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

  • Het kenmerkende landschap van Noordwest-Spitsbergen.
    1/20

    Het kenmerkende landschap van Noordwest-Spitsbergen.

  • Walrus bij Spitsbergen.
    2/20

    Walrus bij Spitsbergen.

  • Zonsondergang op zee tussen Spitsbergen en Groenland.
    3/20

    Zonsondergang op zee tussen Spitsbergen en Groenland.

  • Onderduikende Bultrug tijdens de oversteek van Spitsbergen naar Jan Mayen.
    4/20

    Onderduikende Bultrug tijdens de oversteek van Spitsbergen naar Jan Mayen.

  • De vulkaan Beerenberg, Jan Mayen.
    5/20

    De vulkaan Beerenberg, Jan Mayen.

  • Het desolate landschap van Jan Mayen met de Brielsche Toren op de achtergrond.
    6/20

    Het desolate landschap van Jan Mayen met de Brielsche Toren op de achtergrond.

  • Kleine alken broeden in kolonies op Jan Mayen.
    7/20

    Kleine alken broeden in kolonies op Jan Mayen.

  • Hier en daar zijn in Oost-Groenland warme bronnen te vinden.
    8/20

    Hier en daar zijn in Oost-Groenland warme bronnen te vinden.

  • De enorme ijsbergen in de Scoresby Sund, Groenland.
    9/20

    De enorme ijsbergen in de Scoresby Sund, Groenland.

  • Sommige ijsbergen zijn wel 60 tot 70 m hoog.
    10/20

    Sommige ijsbergen zijn wel 60 tot 70 m hoog.

  • Wandelen over de toendra met uitzicht op de ijsbergen.
    11/20

    Wandelen over de toendra met uitzicht op de ijsbergen.

  • 12/20

  • Het rode zandsteen waaraan Røde Ø zijn naam dankt.
    13/20

    Het rode zandsteen waaraan Røde Ø zijn naam dankt.

  • Basaltzuilen zijn overblijfselen van vulkanische activiteit.
    14/20

    Basaltzuilen zijn overblijfselen van vulkanische activiteit.

  • Graf uit de Thulecultuur bij Eskimobugta, Groenland.
    15/20

    Graf uit de Thulecultuur bij Eskimobugta, Groenland.

  • Nieuwsgierige muskusos.
    16/20

    Nieuwsgierige muskusos.

  • Muskusossen zijn de grootste landdieren op Groenland.
    17/20

    Muskusossen zijn de grootste landdieren op Groenland.

  • Ittoqqortoormiit, de enige "grote" plaats in de Scoresby Sund.
    18/20

    Ittoqqortoormiit, de enige "grote" plaats in de Scoresby Sund.

  • Kinderen uit Ittoqqortoormiit.
    19/20

    Kinderen uit Ittoqqortoormiit.

  • Zonsondergang, afscheid van Oost-Groenland.
    20/20

    Zonsondergang, afscheid van Oost-Groenland.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Dit dag-tot-dagprogramma is slechts een leidraad. IJssitautie, weers- en andere plaatselijke omstandigheden kunnen afwijkingen wenselijk en/of noodzakelijk maken.

  • Helsinki

    Deze reis begint met een overnachting in een van de luchthavenhotels van Helsinki.

  • Vlucht vanaf Helsinki en inschepen in Longyearbyen (Spitsbergen)

    Na het ontbijt terug naar de luchthaven voor de chartervlucht van Helsinki naar Longyearbyen. Hier wordt u opgewacht en naar het centrum gebracht waar u kunt wandelen en eventueel het museum kunt bezoeken.
    Rond 16.00u gaat u in Longyearbyen aan boord van de Ocean Adventurer. Na het inschepen vertrekt het schip al snel richting de westkust. Gedurende de gehele avond kunt u genieten van het uitzicht op de bergketens die de Isfjord omringen.

  • Noordwest-Spitsbergen

    De noordwestkust van Spitsbergen kent indrukwekkende bergketens met grote gletsjers, zoals de Kongsfjord, de Krossfjord, de 14e-Julifjord en de Magdalenefjord. Hoog op de kliffen zijn grote zeevogelkolonies waar het nu steeds stiller wordt. De (bijna) volgroeide kuikens gaan met hun ouders de zee op. Ganzen, eenden en steltlopers gaan langzamerhand verzamelen om naar het zuiden te trekken. Op de toendra beginnen de wilgenstruikjes herfstkleuren te krijgen.
    De zon raakt tegen eind augustus weer even de horizon en zal daarna iedere nacht iets verder dalen om in september weer even echt onder te gaan, waarbij het landschap in een warme oranjerode gloed gezet wordt.
    Verder kunnen walrussen en walvissen opduiken in de omgeving van het schip. Mogelijk kan de 80° NB even bereikt worden en heel misschien kan er bij een van de gletsjers een ijsbeer gezien worden.

  • Op zee

    Dagen op zee. Grote kans dat er walvissen en/of dolfijnen gezien kunnen worden. Gedurende de oversteek naar Jan Mayen worden lezingen over fauna, geschiedenis en andere relevante onderwerpen gehouden.

  • Jan Mayen

    Jan Mayen bestaat uit twee delen: Sør-Jan en Nord-Jan. Het zuidelijk deel kent grote lavavelden die met een dikke laag mos bedekt zijn. In de losse puinhellingen broeden Kleine alken, maar die zullen nu grotendeels al uitgevlogen zijn. Het hoogste punt hier is Rudolftoppen met 769 m. Niet ver van de landengte die het noordelijk en zuidelijk deel verbindt, is Kvalrossbukta. Hier heeft een Nederlands walvisstation gestaan. Veel is er niet meer te zien, maar namen zoals Brielsche Toren herinneren aan die tijd. Vanaf Kvalrossbukta kan er door een bijna woenstijnachtig gebied naar de oostkust gewandeld worden. Hier staat het Noorse weerstation.
    Het noordelijke deel wordt gevormd door de indrukwekkende, nog actieve vulkaan Beerenberg. Meestal is de 2300 m hoge en met sneeuw bedekte top door wolken omringd, maar met een beetje geluk is de hele vulkaan en de perfecte kegelvorm te zien.

  • Zwerven door de Scoresby Sund

    De Scoresby Sund is een van de grootste fjordenstelsels ter wereld. Er zijn enorme gletsjers die van de Groenlandse IJskap afstromen en waarvan regelmatig enorme stukken afkalven die als ijsberg door de fjorden dobberen. Het afwisselende zeer kleurrijke landschap vormt een prachtig contrast met de blauwwitte ijsbergen. Dat het landschap van vulkanische oorsprong is, getuigen de basaltzuilen die op enkele plaatsen duidelijk zichtbaar zijn. Ook zijn er nog enkele hete bronnen.
    Tijdens de wandelingen over de toendra kunnen kleine kuddes muskusossen gezien worden. Soms sluipt er een Poolvos voorbij of zijn er in de verte enkele Poolhazen te vinden. Op pakijs dat vanaf noordelijkere delen komt, kan een enkele ijsbeer meekomen.
    Er is in dit gebied weinig menselijke bewoning. De nederzetting Ittoqqortoormiit laat u kennismaken met de Inuitcultuur. U moet hier zeker bezoek aan het kleine museum, het bezoekerscentrum en het fraaie kerkje brengen. O.a. bij Eskimo Bugta zijn overblijfselen te zien van plaatsen waar in de oudheid mensen geleefd hebben.

  • Straat Denemarken

    Na het verlaten van de Scoresby Sund vaart het schip via Straat Denemarken naar IJsland.

  • Reykjavík

    In de ochtend ligt de Ocean Adventurer in de haven van Reykjavík (IJsland). Hier gaat u van boord waarmee deze reis eindigt.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 7 maart 2024
groenland-240
  • Reis van huis naar Helsinki (Finland) als u het hotel-transferpakket erbij boekt, anders reis van huis naar Longyearbyen (Spitsbergen).
  • Reis terug vanaf Reykjavík (IJsland).

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de andere passagiers wordt beloond.

Kajakprogramma

Tijdens de reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelname aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen de genoemde meerprijs.

Peddelexcursie

Heeft u geen ervaring met kajakken en zou u dit een keer willen proberen, dan kunt u een peddelexcursie boeken. U kunt dan één keer een excursie maken met een zeer stabiele opblaaskajak. Deelname dient vooraf geboekt te worden tegen de genoemde meerprijs.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Quark Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen, Noorwegen of Finland. Enkele ideeën voor verlenging kunt u vinden op onze site bij Longyearbyen en op de pagina's over Noors Lapland en Fins Lapland.
U kunt ons ook een bericht sturen met uw wensen of bellen op +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op kantoor. Indien gewenst, kunnen wij u bellen. Vult u hiervoor het bel-me-bericht in.
We helpen u graag om de reis te verwezenlijken.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven