Ga naar inhoud

Expeditiecruise Rondom (?) Spitsbergen & Kvitøya

de ultieme uitdaging!

:alttitle:

Expeditiecruise Rondom (?) Spitsbergen & Kvitøya

Voor diegene die echt alle uithoeken van Spitsbergen wil zien, of wie al eerder een reis naar Spitsbergen heeft gemaakt, is dit de juiste reis. Hier maakt u kennis met de hoge Arctis. Langs de noordkust van Nordaustlandet met de enorme ijskap Austfonna en naar het eveneens bijna geheel met ijs en sneeuw bedekte Kvitøya.
Dit oostelijkste eiland van de Spitsbergenarchipel is bij uitstek het leefgebied van ijsberen. Vaak ligt hier tot laat in de zomer pakijs waarop de ijsberen kunnen jagen.
Natuurlijk wordt tijdens deze ook aandacht gegeven aan de andere hoogtepunten van Spitsbergen, zoals het prachtige landschap, de ontdekkingshistorie, de walvisvaarthistorie en uiterlijk de vogels, rendieren, poolvossen en walvissen.
Gaat u mee op deze ultieme reis?

De reis in het kort

Deze scheepsreis begint net als de andere reizen in het administratieve centrum Longyearbyen. Vanhier wordt in principe met de klok mee rondom Spitsbergen gevaren. Na de gematigde westkust met de hoge bergen met spitse toppen en diepe fjorden volgt de noordelijke kust. Soms ligt hier nog pakijs, maar de laatste jaren verdwijnt het steeds vroeger in het seizoen. Er kan op verschillende plaatsen aan landgegaan worden.
De reis wordt vervolgd langs de noordelijke eilanden die ten noorden van het grote eiland Nordaustlandet liggen. Zo noordelijk is de kans op pakijs en dus het zien van ijsberen steeds groter. Vervolgens wordt er overgestoken naar het Kvitøya.
Vandaar gaat de reis in zuidelijke richting verder. Langs het immense gletsjerfront van de Austfonna naar de zuidelijke eilanden Edgeøya en Barentsøya.
Het laatste deel van de reis bestaat uit de zuidelijke fjorden aan de westkant: de Hornsund en de Bellsund, van Keulenfjord en Recherchefjord met prachtige landschappen, gletsjers, overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart. Walvissen en walrussen kunnen op veel plaatsen opduiken tijdens de reis.
De scheepsreis eindigt weer in Longyearbyen.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreizen met expeditiesfeer / volpension.
  • Inclusief regelmatig landexcursies met wandelingen.
  • Optionele activiteiten: kajakken en peddelexcursie.
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Max. 114 passagiers // internationaal gezelschap.
  • Verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen mogelijk.

Impressies

  • Kleine alken op Fuglesangen, Spitsbergen.
    1/23

    Kleine alken op Fuglesangen, Spitsbergen.

  • Kongsfjord, Spitsbergen.
    2/23

    Kongsfjord, Spitsbergen.

  • Wandeling bij Camp Mansfield op Blomstrandhalvøya.
    3/23

    Wandeling bij Camp Mansfield op Blomstrandhalvøya.

  • Front van de 14e-Juligletsjer.
    4/23

    Front van de 14e-Juligletsjer.

  • Kortsnavelzeekoeten op Alkefjellet aan de Noordoostkust van Spitsbergen.
    5/23

    Kortsnavelzeekoeten op Alkefjellet aan de Noordoostkust van Spitsbergen.

  • Op de uitkijk: walrus op het ijs.
    6/23

    Op de uitkijk: walrus op het ijs.

  • Walrussen op Nordauslandet.
    7/23

    Walrussen op Nordauslandet.

  • Onderduikende Groenlandse walvis, Spitsbergen.
    8/23

    Onderduikende Groenlandse walvis, Spitsbergen.

  • Nordaustlandet.
    9/23

    Nordaustlandet.

  • De immense ijskap Austfonna eindigt in zee met een enorm gletsjerfront van o.a. Bråsvellbreen.
    10/23

    De immense ijskap Austfonna eindigt in zee met een enorm gletsjerfront van o.a. Bråsvellbreen.

  • Plotselinge mist langs het gletsjerfront Nordaustlandet.
    11/23

    Plotselinge mist langs het gletsjerfront Nordaustlandet.

  • Old Red-gesteente met korstmossen, Nordauslandet, Spitsbergen.
    12/23

    Old Red-gesteente met korstmossen, Nordauslandet, Spitsbergen.

  • Wandelen op de oneindig lijkende vlakten van Nordauslandet.
    13/23

    Wandelen op de oneindig lijkende vlakten van Nordauslandet.

  • IJsbeer op het ijs ten zuiden van Kong Karls Land, Spitsbergen.
    14/23

    IJsbeer op het ijs ten zuiden van Kong Karls Land, Spitsbergen.

  • Uitzicht vanaf Gåshamna in Hornsund.
    15/23

    Uitzicht vanaf Gåshamna in Hornsund.

  • Spinneplant of Spinnesteenbreek.
    16/23

    Spinneplant of Spinnesteenbreek.

  • Hornsund, Spitsbergen.
    17/23

    Hornsund, Spitsbergen.

  • Walvisskelet in Hornsund.
    18/23

    Walvisskelet in Hornsund.

  • Netbladige wilg, Spitsbergen.
    19/23

    Netbladige wilg, Spitsbergen.

  • Hornsund.
    20/23

    Hornsund.

  • Gletsjerijs in Hornsund.
    21/23

    Gletsjerijs in Hornsund.

  • Poolvos bij Gnålberget.
    22/23

    Poolvos bij Gnålberget.

  • Hut bij Gnålberget, Isfjord, Spitsbergen.
    23/23

    Hut bij Gnålberget, Isfjord, Spitsbergen.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Onderstaand dag-tot-dagprogramma is slechts een voorbeeld van hoe een reis kan verlopen en welke plaatsen er aangedaan kunnen worden. Weersomstandigheden en ijscondities, maar ook de aanwezigheid van een ijsbeer bij de beoogde landingsplaats kunnen afwijkingen noodzakelijk en/of wenselijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden (zoals walrussen), kunnen gewijzigd zijn.
Bij deze reis kan het voorkomen dat ijs de doorgang in het oosten bij Kvitøya blokkeert, als bovendien de Hinlopenstraat ook geblokkeert is, kan er niet rondom gevaren worden. De expeditieleider zal dan in overleg met de kapitein een zo goed mogelijke, alternatieve route uitzetten.

  • Longyearbyen

    Overnachting in het groepshotel in Longyearbyen.

  • Longyearbyen

    Na het ontbijt ochtend en gedeelte van de middag ter vrije besteding in Longyearbyen.
    Rond 16.00u wordt ingescheept bij de kade van Longyearbyen.
    Vervolgens vertrekt het schip naar de kust om vandaar in noordelijke richting verder te varen.

  • Mogelijke landingsplaatsen

    Bij de Krossfjorden is een zodiactocht door de baai en richting de gletsjer mogelijk. Op stukken afgebroken gletsjerijs worden vaak Baardrobben gezien. Afgekalfde ijsbrokken drijven in de fjord en vormen vaak ware kunstwerken. Vanaf de kliffen klinkt het geluid van zeevogels.
    In Ny-Ålesund kunt u rondwandelen langs gedenktekens aan heldhaftige mannen zoals Amundsen en Ellsworth die beiden verschillende expedities hebben gemaakt in het Noordpool- en Zuidpoolgebied.

    Als ijsomstandigheden het toelaten, zal hier het noordelijkste punt van de reis bereikt worden, 81° NB, slecht 540 zeemijl van de Noordpool. Rond de noordelijke archipel Sjuøyane, waar Phippsøya onderdeel van is, leven walrussen en ijsberen. Voor vogelaars is dit het punt om uit te kijken naar de hier zeldzame Ross' meeuw.

    Er wordt verder oostwaarts gevaren richting Nordaustlandet, een indrukwekkende Arctische woestijn. Vanaf Soraberget (205 m) is er bij goed weer prachtig zicht op de de ijskap van Nordaustlandet, Austfonna. Deze bedekt zo'n 80% van het eiland en mondt aan de zuidoostkust uit in zee met een ijsfront van wel 200 km breed! Het overige landschap wordt gevormd door grote kiezel- en grindvlakten, die slechts worden onderbroken door grillige rotsformaties en 'tuintjes' die ontstaan zijn rondom walvisbotten.

    Men hoopt het zelden bezochte Kvitøya te bereiken. Dit hoogarctische eiland ligt dicht bij Franz Jozefland, dat onder Russisch regime valt. Ook dit eiland wordt bijna geheel bedekt door een ijskap.
    Bij Andréeneset is de Zweedse ontdekkingsreiziger Andrée met zijn team in 1898 verdwenen. In het oosten, bij Kræmerpynten, is een grote groep walrussen te vinden.

    Ten zuiden van Nordaustlandet ligt Isisøya, vroeger een Nunatak omringd door gletsjers, maar nu een eiland omringd door de zee.
    De Bråsvellbree heeft het langste gletsjerfront van Spitsbergen.

    Verder naar het zuidoosten, op Barentsøya en Edgeøya, zijn grote vlakten waar vaak rendieren grazen. Diepe kloven herbergen vogelkolonies. Poolvossen en ijsberen scharrelen hier regelmatig rond.
    Bij Sundneset op Barentsøya staat een oude jagershut. Bij Diskobukta, aan de westkant van Edgeøya ligt het strand bezaaid met walvisbotten en boomstammen die uit Siberië zijn komen drijven.

    De Hornsund is één van de mooiste fjorden in het zuidwesten. Direct na de ingang, nabij het gletsjerfront van de Hansbree ligt een Pools weerstation. Verder de fjord invarend worden de kliffen afgewisseld door imponerende gletsjerwanden. De fjord eindigt tegen het gletsjerfront van de Brepoll. Op de afgebroken stukken gletsjerijs liggen vaak Baardrobben te rusten. De zuidelijke trekroute van de ijsberen loopt door dit gebied. Wellicht is er een ijsbeer in de buurt op zoek naar zijn lievelingskostje...

    Als laatste wordt de Bellsund bezocht. Deze baai splitst zich in drie fjorden, de Recherchefjord, de Van Keulenfjord en de Van Mijenfjord. Er zijn verschillende interessante plaatsen om aan land te gaan. Geologisch zijn hier diverse fenomenen te zien: fossielbanken, oude strandniveaus, bergen met verschillende aardlagen met prachtige vouwen. Verder zijn er overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart. Van een Beluga knekelplaats tot een station waar nog enkele botten en wervels van vinvissen liggen. Op de toendra worden vaak rendieren, soms poolvossen gezien.

  • Longyearbyen

    In de ochtend ontschepen in Longyearbyen.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 8 oktober 2024
spitsbergen-208
  • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
  • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus wordt beloond.

Kajakprogramma

Tijdens enkele reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelname aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen de genoemde meerprijs.

Peddelexcursie

Heeft u geen ervaring met kajakken, maar wilt u het eens proberen, dan kunt u dit doen met een peddelexcursie als u reist met de Ocean Adventurer. Deelname tegen de genoemde prijs en vooraf boeken wordt aangeraden.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederijen behouden zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen, in Noorwegen of in Finland. Kijk op onze site onder Longyearbyen of onder bestemming Noorwegen of Finland voor enkele voorbeelden.
Heeft u interesse? Mail dan uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever teruggebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in. We helpen u graag om de reis te verwezenlijken.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven