Reizen naar Buenos Aires
De mondaine hoofdstad van Argentinië wordt sinds het begin van de vorige eeuw ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd. Woonden er in 1850 nog geen 100.000 mensen in de stad, rond 1900 was het aantal opgelopen tot een miljoen en in 1920 zelfs tot ruim twee miljoen. In de twintiger jaren bestond de helft van de inwoners uit immigranten, vooral uit Spanje, Italië en Engeland. Nu heeft Buenos Aires ca. 17 miljoen inwoners.
Door de enorme economische groei en toenemende rijkdom werden sjieke winkelstraten, openbare gebouwen in koloniale stijl, grote pleinen, parken met indrukwekkende museumgebouwen gebouwd en aangelegd. Hierdoor kreeg de stad zijn “Parijse” uitstraling. Maar het zijn juist de tegenstellingen in wijken als La Boca met de vrolijk gekleurde huisjes van de eerste Italiaanse immigranten en grote moderne flatgebouwen die de stad haar eigen karakter als smeltkroes van diverse culturen geven.
Excursiemogelijkheden
Wilt u een paar dagen in Buenos Aires doorbrengen, maar wilt u de stad niet op eigen houtje verkennen? Wij kunnen u nog diverse (thema-)excursies bieden, zoals een ochtend of middag kajakken in de delta van de Parana, of op een ochtend vroeg uit bed voor een bezoek aan de prachtige flora en fauna van het Costanera Sur natuurreservaat met de skyline van Buenos Aires op de achtergrond.
U kunt ook een cultureel uitstapje maken met een bezoek aan Pallarols zilverwerkplaats, een bezoek aan het Fernandez Blanco Museum met zilveren voorwerpen uit de 18e en 19e eeuw en andere voorwerpen uit het koloniale tijdperk, en de bezichtiging van de ‘Heft’-collectie, een privécollectie met stukken van Argentijnse schilders uit de tweede helft van de vorige eeuw.
Gaat uw interesse uit naar archeologie, dan is de excursie ‘Pirates, Patriots & Immigrants’ precies wat u zoekt. Met de start bij de Quinquela Martin Museum & School in La Boca in het zuiden volgt u de oever van de Rio de la Plata naar het noorden via het ‘Museo de la Ciudad’ en de opgravingen in het financiële district, waarbij u de diverse mijlpalen kunt bezichtigen die het rijke verleden van de stad tonen.
Kijk voor meer informatie en mogelijkheden verder op deze pagina.
Het ontstaan van de tango
Aan het einde van de 19e eeuw vonden de oorspronkelijke bewoners van Buenos Aires, de porteño's, dat er in de dansen van die tijd geen variatie en spanning meer zat. Ze raakten uitgekeken op de polka en de wals.
De immigranten die woonden en werkten in de haven van La Boca, namen hun eigen muziekinstrumenten mee naar de cafés. Fatsoensnormen veranderden en er ontstond een dans waarbij zintuigen werden gebruikt, vol passie en innige omhelzingen.
Het werd een spel van uitlokken en reactie. Steeds meer danspassen werden toegevoegd. Op dat moment werd er voornamelijk gedanst met meisjes uit de bordelen. Langzamerhand werd de tango de belangrijkste dans van het land. Overal, maar vooral in de armste wijken van de stad kwamen hele groepen mensen bijeen om samen te dansen.
Veel elementen van de tango verbeelden de elementen van het zware leven van alle dag. De katholieke kerk zag de tango als obscene dans en zorgde ervoor dat deze werd verboden.
Maar omdat Argentijnse grootgrondbezitters in Parijs furore maakten met de tango en de dans in Frankrijk enorm populair werd, kon Argentinië niet achterblijven. Toen de teksten ook nog eens op papier werden gezet, kreeg de tango ook in eigen land steeds meer waardering. De populariteit van de jonge Argentijnse tangozanger en -danser Carlos Gardel, die door het gewone volk als held werd gezien, gaf nog eens een extra impuls aan deze bijzondere dans. Hij maakte dat de dans vol vuur en passie, samen met de viool, de contrabas, de piano en de bandoneon immens populair werd. Het hoogtepunt was in de jaren '20 en '30, toen de tangoscholen als paddenstoelen uit de grond schoten.
Doordat de haven van La Boca in verval raakte, verplaatste de tango zich naar de wijk San Telmo. Ook nu nog vind je hier de tangoscholen, musea, restaurants en winkels, kortom alles voor de tangoliefhebber!