Ga naar inhoud

Expeditiecruises Tsjoektsjen en Wrangel

de geheimen van het Russische verre oosten

:alttitle:

Expeditiecruises Tsjoektsjen en Wrangel

Het onbekende, lange tijd zelfs onbereikbare, Tsjoektsjen (Chukotka) ligt nu voor u open. Per schip langs de kusten, afmerend bij kleine nederzettingen of in de wilde natuur; Dit is een expeditie in de ware zin van het woord.
In de steden en mijnwerkersnederzettingen is de Sovjetinvloed nog duidelijk zichtbaar, ondanks grote inspanningen van de voormalige gouverneur Roman Abramovich, maar zodra u de bebouwde kom verlaat, komt u in een gebied dat niet of weinig door mensen is beschadigd. De rendierherders leven hier nog zoals hun voorouders altijd al deden, d.w.z. in harmonie met de natuur. De wateren bij Tsjoektsjen zijn voedselrijk. Zeevogels, walvissen, walrussen, robben en vissen profiteren van deze rijkdom. Het landschap is wisselend bergachtig en uiterst vlak. In de korte zomer bloeien op de toendra miljoenen planten, terwijl rendieren er grazen en Sneeuwganzen en Kraanvogels er broeden. Een bezoek aan het eiland Wrangel staat bij menigeen hoog op de lijst. Het eiland is een groot natuurgebied, waar o.a. ijsberen, muskusossen, poolvossen, Sneeuwganzen en Sneeuwuilen nog talrijk voorkomen.

De reis in het kort

De scheepsreis met het expeditiecruiseschip Akademik Shokalskiy / Spirit of Enderby begint en eindigt in Anadyr. Vanhier gaat het schip langs de kust naar het noorden. Plaatsen als Yttygran (Whale Bone Alley), de noordoostpunt van het continent Kaap Dezhnev, Uelen (het centrum van de Tsjoektsjen ivoorbewerking) en het eiland Kolyuchin zullen worden aangedaan. Onderweg kunnen veel dieren zoals zeevogels (o.a. papegaaiduikers), walrussen en walvissen gezien worden.
Vervolgens wordt overgestoken naar Wrangel, waar meer dan 160 vogelsoorten voorkomen, waaronder de Sneeuwgans, de Ross' meeuw, de Vorkstaartmeeuw en de Sneeuwuil. Verder zijn er walrussen, poolvossen, lemmingen, muskusossen en er kunnen ijsberen ronddwalen. De kleurrijke toendra herbergt meer dan 400 plantensoorten. Er zijn vier dagen gepland om landingen op dit bijzondere eiland te maken.
Terug bij het vasteland worden diverse vogelrotsen en walrusplaatsen bezocht. Mogelijk wordt ook het eiland Big Diomede bezocht. De datumlijn loopt hier tussen Big and Little Diomede door. Vandaar dat de eilanden ook wel Tomorrow en Yesterday Island genoemd worden.
Uiteindelijk vaart de Akademik Shokalskiy / Spirit of Enderby terug naar de Baai van Anadyr. Na een laatste blik op de Beluga's in de baai gaat het schip voor anker bij Anadyr.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer // volpension.
 • Inclusief regelmatig excursies aan land en per zodiacs (rubberboten).
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 30 / max. 50 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging in Rusland en Alaska is mogelijk.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • In het avondlicht op het ijs in de Tsjoektsjizee, ten zuiden van Wrangel, Rusland.
  1/20

  In het avondlicht op het ijs in de Tsjoektsjizee, ten zuiden van Wrangel, Rusland.

 • Muskusossen op het eiland Wrangel, Rusland.
  2/20

  Muskusossen op het eiland Wrangel, Rusland.

 • Vallei aan de noordelijke kust van Tsjoektsjen, Rusland.
  3/20

  Vallei aan de noordelijke kust van Tsjoektsjen, Rusland.

 • IJsbeer op het ijs in het avondlicht bij Wrangel, Rusland.
  4/20

  IJsbeer op het ijs in het avondlicht bij Wrangel, Rusland.

 • Zwemmende ijsberenfamilie tussen het pakijs bij Wrangel, Rusland.
  5/20

  Zwemmende ijsberenfamilie tussen het pakijs bij Wrangel, Rusland.

 • Onderduikende Bultrug in Straat Bering, Rusland. Foto: Natalie Doekemeijer.
  6/20

  Onderduikende Bultrug in Straat Bering, Rusland. Foto: Natalie Doekemeijer.

 • Zeekoeten op de rotsen van het eiland Herald, bij Wrangel, Rusland.
  7/20

  Zeekoeten op de rotsen van het eiland Herald, bij Wrangel, Rusland.

 • Zodiactocht langs de kliffen van Herald, eiland bij Wrangel, Rusland.
  8/20

  Zodiactocht langs de kliffen van Herald, eiland bij Wrangel, Rusland.

 • Toendragebied op Wrangel, Rusland.
  9/20

  Toendragebied op Wrangel, Rusland.

 • Kaap Dezhnev, het oostelijkste puntje van Rusland.
  10/20

  Kaap Dezhnev, het oostelijkste puntje van Rusland.

 • Een van de vele walvisskeletten van Whalebone Alley, Tsjoektsjen, Rusland.
  11/20

  Een van de vele walvisskeletten van Whalebone Alley, Tsjoektsjen, Rusland.

 • Familie uit Uelen een kleine nederzetting in Tsjoektsjen, Rusland.
  12/20

  Familie uit Uelen een kleine nederzetting in Tsjoektsjen, Rusland.

 • Klaar voor de dansuitvoering. Uelen, Tsjoektsjen, Rusland.
  13/20

  Klaar voor de dansuitvoering. Uelen, Tsjoektsjen, Rusland.

 • Kuifpapegaaiduikers bij de nestholten eiland voor de kust van Tsjoektsjen, Rusland.
  14/20

  Kuifpapegaaiduikers bij de nestholten eiland voor de kust van Tsjoektsjen, Rusland.

 • Opduikende Grijze walvis in de kust bij Lavrentia, Tsjoektsjen, Rusland.
  15/20

  Opduikende Grijze walvis in de kust bij Lavrentia, Tsjoektsjen, Rusland.

 • Rendieren op de toendra in het binnenland van Tsjoektsjen, Rusland.
  16/20

  Rendieren op de toendra in het binnenland van Tsjoektsjen, Rusland.

 • Handwerk in het museum van Anadyr, de hoofdstad van Tsjoektsjen, Rusland.
  17/20

  Handwerk in het museum van Anadyr, de hoofdstad van Tsjoektsjen, Rusland.

 • De Gehoornde papegaaiduiker is een van de vele alkensoorten die voorkomt in Tsjoektsjen, Rusland.
  18/20

  De Gehoornde papegaaiduiker is een van de vele alkensoorten die voorkomt in Tsjoektsjen, Rusland.

 • Fleurige flats in Anadyr, de hoofdstad van Tsjoektsjen, Rusland.
  19/20

  Fleurige flats in Anadyr, de hoofdstad van Tsjoektsjen, Rusland.

 • Groep walrussen voor de kust van Tsjoektsjen, Rusland.
  20/20

  Groep walrussen voor de kust van Tsjoektsjen, Rusland.

Dag tot dag

 • Anadyr

  Anadyr is de hoofdstad van Tsjoektsjen. Voornamelijk door de inzet van Abramowich, die hier jarenlang gouverneur was, zijn de oude Sovjetflats in een kleurig jasje gestoken. Het eens zo grijsgrauwe stadje heeft flatgebouwen in geel en oranje. De straten zijn schoon en er is een prachtige houten kerk verrezen.
  Na aankomst op de luchthaven is er enige tijd om de stad te verkennen, daarna zal er ingescheept worden aan boord de Spirit of Enderby / Akademik Shokalskiy.

 • Baai van Anadyr

  In de vroege ochtend zal het anker gelicht worden. De Baai van Anadyr is bekend om de vele Beluga's die hier in de zomer verblijven. Het is dus vroeg opstaan om deze mooi witte walvissen gade te slaan, terwijl de Spirit of Enderby gestadig richting open zee vaart. Dichter bij zee kunnen ook Grijze walvissen gezien worden.
  Verder zijn er natuurlijk verschillende zeevogels zoals meeuwen, sterns en stormvogels die achter het schip hangen boven het door de schroef opgewoelde water.

 • Yttygran, Nuneangan and Arakamchrenarchipel

  Als de oostkust bereikt is, zal het schip in noordelijke richting de kust volgen. De eerste stop is bij het eiland Yttygran. Van hieruit wordt van oudsher op walvissen en walrussen gejaagd. De vele walvisbotten die hier langs de kust opgesteld staan, zijn hiervan stille getuigen. De kuststrook wordt daarom ook wel Whale Bone Alley genoemd. De meest voorkomende walvis hier is de Grijze walvis.
  Andere eilanden zoals Nuneangan en Arakamchrenarchipel bestaan meer uit rotsen met steile kliffen waarop duizenden zeevogels broeden. De meest voorkomende zijn Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, stormvogels en aalscholvers.
  Landingen op deze eilanden is niet echt mogelijk, wel cruisen met de zodiacs onderlangs de kliffen met de zeevogelkolonies. Op lager gelegen delen zijn vaak walrussen in grote groepen te vinden.

 • Cape Dezhnev & Uelen

  De noordoostelijkste punt van Eurazië heet Cape Dezhnev. Vanhier kan bij helder weer de kust van Alaska gezien worden. Het is niet vreemd dat tot 1867 het gebied dat nu grotendeels Alaska vormt in Russische handen was. Dezhnev zou de eerste Rus zijn geweest die in 1648 voet aan land heeft gezet in "Alaska".
  Landing op Cape Dezhnev zijn nooit makkelijk. Weersomstandigheden bepalen zeker hier in grote mate of het mogelijk is om aan land te gaan.
  Iets verderop ligt de nederzetting Uelen. Een geïsoleerde gemeenschap waar men nog oud handwerk zoals het bewerken van botten kent. Ook heeft de gemeenschap een van de beste dansgroepen van het Russische Verre Oosten. Dansen van de verschillende inheemse bevolkingsgroepen worden door hen uitgevoerd. Met deze show trekt men de gehele wereld over.

 • Kolychin

  Kolychin is een klein eiland ten noorden van het vasteland van Tsjoektsjen. Vlak bij de zeevogelkliffen was een belangrijk Russisch Poolonderzoeksstation. Eén van de velen langs de gehele noordkust, maar ook één van de velen die buiten gebruik zijn gesteld. Op de kliffen broeden onder andere papegaaiduikers en meeuwen. Er zijn hier goede mogelijkheden om de vogels van dichtbij te kunnen fotograferen.
  Tijdens zodiaccruises zou u ijsberen en walrussen kunnen zien.

 • Wrangel & Herald

  Wrangel heeft van Unesco de status van Werelderfgoed gekregen. Het eiland werd vroeger in de zomer bewoond door Inuit. Van hier konden ze jagen op walrussen, walvissen en zeehonden. Er zijn vooral aan langs de zuidkust nog overblijfselen van gebouwtjes te vinden. Later kwam er een militaire basis. Uit die tijd stamt onder andere de enorme stapel roestige vaten die bij de zuidkust ligt.
  Tegenwoordig "wonen" er alleen onderzoekers. De meeste vogelonderzoekers zijn er alleen in de zomer. De bekende ijsberen- en poolvossenonderzoeker Nikita Ovsyanikov is er voornamelijk gedurende de winterperiode. Zijn vrouw die vooral onderzoek naar Sneeuwuilen doet is er vrijwel het gehele jaar.
  Buiten een grote populatie ijsberen (die hier voornamelijk in de winter naar toe komt), leven hier ook Poolvossen, Muskusossen, walrussen, Sneeuwuilen, Sneeuwganzen en verschillende kleinere typische pooldieren.
  Het eiland is redelijk vlak langs de kusten met een prachtige toendravegetatie. Zeker tijdens de eerste reis zullen nog heel veel planten in bloei staan. Het centrale gedeelte van het eiland wordt gevormd door drie parallelle bergruggen.
  De ijssituatie rond Wrangel is erg wisselend. Het ene jaar ligt het eiland zelfs in augustus nog ingesloten door pakijs, terwijl het volgende jaar in juni al het ijs al is weggetrokken.
  70 km ten oosten van Wrangel ligt het eiland Herald (ook wel Gerald genoemd), dat bestaat uit twee enorme granieten rotsen. Hoge kliffen maken landingen onmogelijk, maar bieden wel aan zeevogels een goede broedplaats.
  Wrangel en Herald vormen samen één nationaal park.

 • Noord-Siberische kust

  De noordelijke kust wordt gevormd door enorme delta's afgewisseld met toendra's en een enkele bergrug. Hier en daar is een kleine Chukchinederzetting waar mensen nog vrij traditioneel leven. Vooral langs de kust betekent dit dat men leeft van de jacht op walrussen, walvissen en zeehonden en van de visvangst. Meer in het binnenland leven de Chukchi's voornamelijk van het houden van rendieren.

 • Kolychin Inlet

  Kolyuchin Inlet is een enorme delta. Het is dé plaats om watervogels, steltlopers en waadvogels te zien.
  Net buiten de delta is een fourageergebied van Grijze walvissen.

 • Big Diomede (Ostrov Ratmanova)

  Op de route zuidwaarts wordt langs de Diomede-eilanden gevaren. Alhoewel men in Russisch vaarwater blijft, is er Amerikaans grondgebied op nauwelijks 5 km hier vandaan. Hier loopt tevens de datumgrens. Iets naar het oosten en je belandt in gisteren, iets naar het westen en het is ineens morgen.
  Terug langs de kust van Tsjoektsjen kan er, als het weer het toelaat, nog een laatste wandeling over de toendra gemaakt worden.

 • Op zee

  De laatste dag wordt op zee doorgebracht. Varend richting Anadyr kunnen nog vele zeevogels in de omgeving van de schepen gezien worden. Misschien ook wel Grijze walvissen, Orka's of Beluga's.
  Reden genoeg om regelmatig aan dek te staan met verrekijker en/of camera.

 • Anadyr

  In de ochtend ligt de Spirit of Enderby c.q. Akademik Shokalskiy voor anker in de Baai van Anadyr. Na het ontbijt is er een groepstransfer naar de stad Anadyr voor diegene die hier nog blijven of naar het vliegveld voor diegene die meteen naar huis keren.

BELANGRIJK

De beschreven route is een leidraad. Weersomstandigheden, ijscondities en lokale omstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk en/of wenselijk maken.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 10 februari 2021
rusland-232
BELANGRIJK

Bekijk hier de recentste informatie over de Coronamaatregelen voor o.a. deze bestemming.

 • Groepstransfer van het vliegveld / centrale locatie in Anadyr naar de haven.
 • Groepstransfer van de kade in Anadyr naar het vliegveld of centrale locatie.
 • Reis van huis via Moskou naar Anadyr of via Anchorage en Nome en v.v.
 • Visumkosten, (ca. € 110,-, prijs 2020).

BELANGRIJK: VISUM

U heeft voor deze reizen een visum voor Rusland nodig.
Indien gewenst, kunnen we de visumaanvraag voor u verzorgen. De totale kosten bedragen ca. € 110,00 per persoon (prijs 2020).
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.
Let op: Uw totale verblijf in Rusland mag niet langer dan 30 dagen zijn.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Heritage Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten via Moskou naar Anadyr of via Anchorage naar Nome, benodigde overnachtingen evenals verlenging in Alaska of Rusland.
Ideeën voor verlenging kunt u op deze website onder de desbetreffende bestemmingen vinden. Wilt u advies of overleggen over de mogelijkheden? Bel +31 10 295 0126 of stuur ons een bel-me-bericht. Wilt u een offerte voor deze reis met benodigde vluchten en overnachting(en) of voor deze reis met een verlenging? Stuur dan een bericht met uw wensen. U ontvangt dan binnen enkele dagen een offerte.

Compensatie CO2-uitstoot
Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, koopt Beluga Adventures bomen voor het project Leembossen (Het Groene Woud) in Noord-Brabant en bomen voor het project De groene corridor van het Nevelwoud naar het Regenwoud in Costa Rica. Beide zijn projecten van Trees for All.

Terug naar boven