Tsjoektsjen & Wrangel
Tsjoektsjen (Chukotka) is het vergeten deel van Rusland. In de Sovjettijd waren hier grote strafkampen, de zogenaamde goelags. Het gebied is rijk aan grondstoffen zoals kolen, goud en uranium. Verder is het land rijk aan natuur en cultuur. Buiten de grote steden Anadyr, Provideniya, Bilibino en Pevek leven de oorspronkelijke bewoners min of meer nog steeds zoals ze al eeuwen deden. Vooral de rendierherders zijn hun tradities trouw gebleven. In de zomer wonen zij in de yaranga op de toendra omringd door de rendieren. In de bergen en valleien leven o.a. bruine beren, elanden, rendieren, lynxen, otters, Dikhoornschapen en Sneeuwhazen. Langs meren en rivieren zijn ganzen, eenden en kraanvogels te vinden. Terwijl in het glasheldere water ontelbare vissen leven. Langs de kusten broeden zeevogels in immense kolonies. De altijd fotogenieke papegaaiduiker komt hier massaal voor. In de wateren voor de kust zijn walrussen, Grijze walvissen, Orka's en Beluga's te vinden.
Het eiland Wrangel, dat ten noorden van Tsjoektsjen ligt, is een waar dieren- en plantenparadijs. Het is niet voor niets door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Een bijzondere plaats waar nog weinigen geweest zijn.
Algemeen
Tsjoektsjen (Chukotka) is gelegen in het noordoosten van Rusland en is slechts gescheiden van Alaska door de Beringstraat.
Tsjoektsjen is sinds 1992 een autonoom district binnen de Russische Federatie. Anadyr is de hoofdstad. Het district heeft een totale oppervlakte van 737.700 km2 en heeft slechts 50.500 inwoners, waarvan er 35.000 in de steden wonen.
Voor alle reizen naar Tsjoektsjen is een geldig paspoort en een Russisch visum vereist.
De roebel is het wettige betaalmiddel. (1 Rb = ca. € 0,012 / september 2021). Was in het verleden de US$ van belang in het internationale betalingsverkeer, nu wordt steeds meer de euro gebruikt.
De lokale bevolking spreekt Russisch en vaak een van de oorspronkelijke talen.
Klimaat
Tsjoektsjen heeft korte, relatief warme zomers waarbij de temperatuur in juli en augustus kan oplopen tot 20°C. Tijdens de sneeuwrijke, lange winters kan het kwik dalen tot -40°C.
Landschap
Het landschap is zeer gevarieerd. Het district wordt in alle richtingen doorkruist door bergruggen, die niet echt hoog zijn. De hoogste top is Dvukh Tsirkov met 1853 m. Verder zijn er hoogvlakten en vlakke, uitgestrekte delta's.
De boomgrens ligt hier erg laag, er zijn slechts struiken en enkele boompjes in de valleien in het binnenland. In de delta's is het typische toendravakwerk te zien.
Oorspronkelijke bevolking
De oorspronkelijke bewoners zijn de Chukchi, Even, Chuvantsy, Yukaghir, Koryaki, Kerek en Inuit. Totaal leven er nog 15.000 mensen in Tsjoektsjen, die tot deze oorspronkelijke volkeren horen.
De volkeren die langs de Beringstraat wonen, Inuit, 'Coastal Chukchi' en Koryaki, leven vrijwel uitsluitend van de jacht op zeezoogdieren en het verzamelen van eetbare planten.
De overige volkeren hebben een gemengde cultuur van visserij, jacht en het houden van rendieren. (Kruiden)thee is bij alle volkeren DE drank die de gehele dag door gedronken wordt. Alcohol was onbekend tot lokale bevolking in aanraking kwam met de Russen.
Zoals bij alle natuurvolken speelt het shamanisme nog een belangrijke rol in het dagelijks leven van de oorspronkelijke bewoners.
Fauna
Tsjoektsjen heeft een zeer rijk dierenleven. Bruine Beer, Eland, Lynx, Otter, Sneeuwhaas en Dikhoornschaap komen hier in het wild voor.
Op Wrangel zijn tevens ijsberen, poolvossen en muskusossen rijkelijk aanwezig.
Op de toendra leven voornamelijk ganzen, eenden, kraanvogels en waadvogels. Op de kliffen aan de kust broeden o.a. de Gehoornde en de Kuifpapegaaiduiker.
In de zeeën ten oosten en ten noorden van Tsjoektsjen komen de Grijze Walvis, de Blauwe Walvis, de Vinvis, de Bultrug, de Orka, de zeldzame Groenlandse Walvis, walrus, Largazeehond, Ringelrob en Baardrob voor.
Flora
In het binnenland groeien langs rivieren hier en daar kleine bomen zoals berken. Verder bestaat de begroeiing voornamelijk uit struikgewas.
De hogere struiken komen merendeel uit de wilgenfamilie. De lagere struikjes zijn over het algemeen besdragend, zoals de Blauwe Bosbes en de Kraaiheide. De bessen worden door de bevolking gretig verzameld en gegeten. Ook paddenstoelen en kruiden vinden hun weg naar de keuken.
Op de toendra groeien vooral mossen, korstmossen, grassen en typische plantensoorten die in de gehele Arctis voorkomen zoals steenbreek, kartelblad en silenen.
Op Wrangel komen ook hoogarctische planten.
Veel planten in Tsjoektsjen en Wrangel zijn nauw verwant aan soorten die in Alaska voorkomen.
Reismogelijkheden
Tsjoektsjen heeft geen wegennet. Steden zijn onderling verbonden door karrensporen. Om van plaats naar plaats te komen, kan er met helikopters gevlogen worden. Een ingewikkeld systeem van toestemming en snel wisselende weersomstandigheden, maken dit tot een zeer onbetrouwbaar vervoermiddel.
Op dit moment wordt een aantal scheepsreizen aangeboden, waarbij u de kuststrook en een klein stukje van het binnenland kunt bezoeken. Er wordt gewerkt aan verbetering van de infrastructuur, maar het ondooien van de permafrostbodem helpt daar niet bij.
Soms wordt er, zeer kleinschalig, een landarrangement aangeboden. Een dergelijk reis vergt een zeer flexibele en avontuurlijke houding. Heeft u interesse in een dergelijke reis? Stuur ons een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of afspraak. Wij kunnen u ook bellen, vul hiervoor dan het bel-me-bericht in. We leggen u graag de mogelijkheden voor.
Vluchtinformatie
Vluchten naar Tsjoektsjen zijn steeds aan veranderingen onderhevig, daarom maken de rederijen voor hun scheepsreizen gebruik van chartervluchten vanuit Alaska (Anchorage of Nome) naar Provideniya of Anadyr.