Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/belugareizen.nl/acc.belugareizen.nl/site/assets/cache/FileCompiler/site/modules/markupseo/MarkupSEO.module on line 256
Expeditiecruise Schotland, Færøer, Jan Mayen en Zuidwest-Spitsbergen Ga naar inhoud

Expeditiecruise Schotland, Færøer, Jan Mayen en Zuidwest-Spitsbergen

Historie, natuur, ijs en op zoek naar ijsberen

:alttitle:

Expeditiecruise Schotland, Færøer, Jan Mayen en Zuidwest-Spitsbergen

Deze reis neemt u vroeg in het voorjaar mee vanuit het Schotse Aberdeen via diverse eilanden in de Atlantische Oceaan naar Spitsbergen. Onderweg zult u meerdere keren aan land gaan om hier historische plaatsen te bezoeken, te gaan wandelen in een natuurrijke omgeving of een tocht met stabiele rubberboten (zodiacs) te maken onderlangs steile kliffen en langs het ijs. Zeevogels hebben nog maar net hun broedgebied bereikt, ook walvissen trekken weer in noordelijke richting. Bij Spitsbergen zal er nog veel ijs liggen, dé plaats om op zoek te gaan naar ijsberen!

De reis in het kort

Begin mei vertrekt de Ocean Adventurer vanuit Aberdeen richting Fair Isle. Op dit Shetlandeiland wonen slechts een zeventigtal mensen, maar er broeden in de zomer duizenden zeevogels.Het gebied tussen de Færøer, Jan Mayen en Spitsbergen is een van de voedselrijkste delen van de Noord-Atlantische Oceaan, hier is de kans groot om walvissen en dolfijnen te zien. Op Jan Mayen ligt de nog actieve vulkaan Beerenberg (2300 m), in Kvalrossbukta was ooit een Hollands walvisverwerkingstation, nu is de bemanning van het Noorse weerstation de enige menselijke bewoners van het eiland. De noordzijde van het eiland is droog en bijna kaal, hier broeden Kleine alken.
Dichter bij Spitsbergen kan er pakijs verschijnen. De kans is dan heel groot dat er Zadelrobben, walrussen of zelfs ijsberen te zien zullen zijn.
Het verdere programma wordt grotendeels door de ijssituatie bepaald. Waarschijnlijk zullen de zuidelijke fjorden bezochten worden, waar buiten het prachtige landschap, restanten van de walvisvaarthistorie te zien zijn en ook hier is de kans dat er ijsbeer gevonden wordt.
De reis eindigt in Longyearbyen waar u van boord gaat.

Als u deze reis kiest

 • Expeditiecruise op basis van volpension
 • Inclusief wandelingen en zodiactochten
 • Max. 128 passagiers // internationaal gezelschap // Engelssprekend expeditieteam
 • Verlenging in Schotland, op Spitsbergen en in Noorwegen is mogelijk.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Atlantische papegaaiduikers broeden in grote aantallen op de eilanden van Schotland en de Færøer.
  1/25

  Atlantische papegaaiduikers broeden in grote aantallen op de eilanden van Schotland en de Færøer.

 • Plein in het centrum van Aberdeen, Schotland.
  2/25

  Plein in het centrum van Aberdeen, Schotland.

 • Kerkhof met Blue Bells in Aberdeen.
  3/25

  Kerkhof met Blue Bells in Aberdeen.

 • Ondanks de bijnaam Granieten Stad, heeft Aberdeen ook veel groen.
  4/25

  Ondanks de bijnaam Granieten Stad, heeft Aberdeen ook veel groen.

 • Gezicht op de stad vanuit de haven van Aberdeen.
  5/25

  Gezicht op de stad vanuit de haven van Aberdeen.

 • Een Gewone zeehond ligt te zonnebaden langs de kust.
  6/25

  Een Gewone zeehond ligt te zonnebaden langs de kust.

 • Noordse stormvogel met Engels gras op de Schotse Eilanden.
  7/25

  Noordse stormvogel met Engels gras op de Schotse Eilanden.

 • Jan-van-gent met nestmateriaal.
  8/25

  Jan-van-gent met nestmateriaal.

 • Traditionele huisjes in Torshavn, Færøer.
  9/25

  Traditionele huisjes in Torshavn, Færøer.

 • De Gevlekte orchis bloeit op veel plaatsen op de Færøer.
  10/25

  De Gevlekte orchis bloeit op veel plaatsen op de Færøer.

 • De steile kliffen van Vestmanna, Færøer.
  11/25

  De steile kliffen van Vestmanna, Færøer.

 • Onderweg op zee kunnen dolfijnen opduiken bij het schip.
  12/25

  Onderweg op zee kunnen dolfijnen opduiken bij het schip.

 • Ook Bultruggen laten zich regelmatig zien.
  13/25

  Ook Bultruggen laten zich regelmatig zien.

 • Kvalrusbukta op Sør-Jan (Jan Mayen).
  14/25

  Kvalrusbukta op Sør-Jan (Jan Mayen).

 • Bewegwijzering en verkeersbord (voor de enige auto) op Jan Mayen.
  15/25

  Bewegwijzering en verkeersbord (voor de enige auto) op Jan Mayen.

 • Kleine alken op Jan Mayen.
  16/25

  Kleine alken op Jan Mayen.

 • Uitzicht op de vulkaan Beerenberg, Jan Mayen.
  17/25

  Uitzicht op de vulkaan Beerenberg, Jan Mayen.

 • Achter het weerstation met zendmast op Nord-Jan, Jan Mayen.
  18/25

  Achter het weerstation met zendmast op Nord-Jan, Jan Mayen.

 • Gåshamna, Hornsund.
  19/25

  Gåshamna, Hornsund.

 • Walvisbeenderen bij Gåshamna.
  20/25

  Walvisbeenderen bij Gåshamna.

 • 21/25

 • IJsbeer op het pakijs in de Hornsund.
  22/25

  IJsbeer op het pakijs in de Hornsund.

 • Pakijs in de Hornsund tot aan Brepollen, de grote gletsjer achterin de fjord.
  23/25

  Pakijs in de Hornsund tot aan Brepollen, de grote gletsjer achterin de fjord.

 • 24/25

 • Rendieren op de nog met sneeuw bedekte toendra.
  25/25

  Rendieren op de nog met sneeuw bedekte toendra.

Dag tot dag

 • Aberdeen

  Aankomst in Aberdeen en overnachting in een van de centraal gelegen hotels.

 • Vertrek vanuit Aberdeen

  Na het ontbijt heeft u nog enige tijd om deze Schotse stad te verkennen. In de middag worden alle passagiers naar de kade gebracht om in te schepen aan boord van de Ocean Adventurer. Na enige tijd is het schip op open zee en dolfijnen en zeevogels gezien worden. Noordse stormvogels, meeuwen en Jan-van-genten, zeekoeten en papegaaiduikers zullen voorbij vliegen of op het water te zien zijn.

 • Fair Isle

  Op Fair Isle wonen nog geen honderd mensen. In de kleine gemeenschap staan oude tradities, zoals breien met schapenwol, nog steeds hoog in het vaandel. Verder zijn er op het eiland verschillende vogelkolonies. Op de weilanden broeden steevast Grote jagers, die iedere bezoeker met duikvluchten duidelijk maken dat ze niet welkom zijn. Met een beetje geluk bloeien de dotterbloemen, wilde hyacinten (blue bells) en moerasorchissen volop.

 • Verken de Færøer

  Gedurende deze twee dagen zal de ruige kustlijn van de westelijke eilanden verkend worden door er langs te varen met het schip, tochten te maken met de zodiacs en ook zal er hier en daar aan land gegaan worden om verscholen gehuchten te bezoeken. De kustlijn wordt voornamelijk gevormd door ruige, steile kliffen waar de zee grotten en bogen in heeft geslagen.
  De zeevogels zijn teruggekeerd van hun overwinteringsgebieden en bezetten de hoge richels van de kliffen. De koddige papegaaiduikers hebben kleine holletjes in de laag aarde bovenop de kliffen. Met enige regelmaat zult u de kleine vogels met oranje poten en kleurrijke snavel voorbij zien vliegen. Verder broeden hier Jan-van-genten, Drieteenmeeuwen en Alken.
  Tijdens een bezoek aan de hoofdstad Tórshavn kunt u een wandeling maken door het oude centrum met o.a. de kenmerkende huizen met grasbegroeide daken of een wat enerverende wandeling naar het fort.

 • Op zee

  Op weg naar Jan Mayen kunnen verschillende dolfijnen en walvissen waargenomen worden. Als het weer meezit en de golven niet te hoog zijn, kunnen spuitwolken van Gewone Vinvissen, Dwergvinvissen en Bultruggen al van ver worden gezien. Butskoppen, Orka's en Grienden zijn alleen te zien als ze dichtbij het schip opduiken.
  Het is dus zaak om gewapend met verrekijker aan dek te staan.

 • Jan Mayen

  Bij helder weer is de 2300 m hoge Beerenberg al van verre te zien: een perfecte vulkaankegel met een beetje stoom uit de krater en met sneeuw bedekte hellingen. Het verdere eiland bestaat uit vulkanisch gesteente dat op veel plaatsen bedekt is met een dikke laag mos.
  Doordat de poolvos hier door de jacht niet meer is, kunnen Kleine alken ook in de lagergelegen rotsen broeden. Hierdoor zijn ze makkelijk te zien. In het mospakket groeien verschillende arctische planten zoals steenbreek. Op het strand van lavagruis groeit het oesterplantje.
  Er kan op Jan Mayen op verschillende plaatsen aan land gegaan worden. Veelal zal de windrichting bepalen welke plaats op dat moment het gunstigst is. Wellicht kan een bezoek gebracht worden aan het Noorse weerstation en de plaats waar het Nederlandse walvisverwerkingsstation heeft gestaan (Kvalrossbukta).

 • Op zee

  Tijdens deze zeedag kan het eerste pakijs in zicht komen. Inmiddels zullen zeevogels zoals Noordse stormvogels, Drieteenmeeuwen en Grote burgemeesters rond het schip hangen. Als er ijs is, dan wordt het tijd om op de uitkijk te gaan staan. Er kunnen groepen Zadelrobben opduiken en er kan natuurlijk een ijsbeer op een stuk ijs lopen of liggen.
  Is het buiten niet zo spannend, dan zal er zeker een presentatie zijn die uw interesse heeft.

 • De zuidwestkust van Spitsbergen

  Normaliter bevindt zich in deze tijd van het jaar nog redelijk wat pakijs aan de (zuid)westkust van Spitsbergen. In de omgeving van het ijs houden zich altijd Zadelrobben, vaak walrussen en ijsberen op. Er is ook een redelijke kans om een zeldzame Groenlandse walvis te zien. De toendra zal nog grotendeels met sneeuw bedekt zijn, maar de Spitsbergenrendieren zullen er rondscharrelen op zoek naar voedsel onder de sneeuw.
  Op de hoek van de Isfjord en zee ligt een mooi toendragebied onder enorme kliffen. De typerende rots in de vorm van een alkensnavel heeft deze plek zijn naam Alkhornet gegeven. Ook hier zullen de zeevogels gearriveerd zijn en beginnen aan het broedseizoen. Als de sneeuw al (gedeeltelijk) verdwenen is, kunnen de vorstringen te zien zijn en heel misschien de eerste planten.

 • Longyearbyen

  In de ochtend ligt de Ocean Adventurer aan of bij de kade in Longyearbyen. Na het ontbijt zal er ontscheept worden.

BELANGRIJK

Dit dag-tot-dagprogramma is slechts een leidraad. Weer-, ijs- en andere plaatselijke omstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk maken.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 19 november 2021
spitsbergen-215
 • Reis van huis naar Aberdeen en terug vanaf Longyearbyen (zie ook het hotel-transferpakket).
 • Eventueel benodigde overnachting op de terugreis.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus wordt beloond.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Quark Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten en eventueel benodigde overnachting op de heen- en/of terugweg.

Verlenging van uw reis op Spitsbergen, in Schotland of in Noorwegen:

Er zijn diverse mogelijkheden om uw reis te verlengen:
> Vooraf kunt u enkele dagen in Aberdeen verblijven of met een huurauto Schotland verkennen.
> Na aankomst in Longyearbyen kunt nog enkele dagen blijven en eventueel dagexcursies maken.
> Als u het hotel-transferpakket kiest in 2023 dan vliegt u vanaf Longyearbyen naar Helsinki. U kunt de reis verlengen met een paar dagen Helsinki, een fly-drive door Finland of een van onze speciale programma's om beren en andere te spotten in Finland.
> U kunt in 2022 en 2023 na de reis naar Noorwegen vliegen en daar uw reis op verschillende manieren verlengen.

Enkele ideeën voor verlenging kunt u vinden op onze site bij Longyearbyen en op de pagina's over Noors Lapland en Fins Lapland.
U kunt ons ook een bericht sturen met uw wensen of bellen op +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op kantoor. Indien gewenst, kunnen wij u bellen. Vult u hiervoor het bel-me-bericht in. Wij leggen u graag de mogelijkheden voor.

Compensatie CO2-uitstoot
Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, koopt Beluga Adventures bomen voor het project Leembossen (Het Groene Woud) in Noord-Brabant en bomen voor het project De groene corridor van het Nevelwoud naar het Regenwoud in Costa Rica. Beide zijn projecten van Trees for All.

Terug naar boven