Ga naar inhoud

Wandelen, zeilen en genieten van het begin van de zomer

aan boord van zeilschip Rembrandt van Rijn bij Spitsbergen

:alttitle:

Wandelen, zeilen en genieten van het begin van de zomer

Deze zeilreis, aan het begin van de zomer, neemt u mee naar Prins Karls Forland, Krossfjorden en de Bellsund, Van Keulen- & Recherchefjorden. Er zal zoveel mogelijk dagelijks gewandeld worden over de toendra die nu zachtjes begint te ontluiken, maar waar ook nog sneeuw kan liggen. Op Spitsbergen is het nu alweer 24 uur licht en er is veel te zien op land en op het water. Omstandigheden om met volle teugen te kunnen genieten en die het voor iedereen vrolijk maken, want de zomer komt er aan.

De reis in het kort

De reis begint met een vlucht vanaf Schiphol via Oslo naar Tromsø. Na een overnachting aldaar wordt doorgevlogen naar Spitsbergen. Hier gaat u aan boord van het zeilschip Rembrandt van Rijn. Vanuit Longyearbyen vaart het zeilschip richting de westkust. Voor de nacht zal een goede ankerplaats worden uitgekozen. Het is heel lang licht waardoor er mogelijk nog een wandeling gemaakt kan worden. Het programma van de volgende dagen hangt grotendeels af van het eventueel nog aanwezige ijs in de fjorden en voor de kust. Als het mogelijk is, kunnen gebieden zoals Krossfjorden in het noordelijk deel van de westkust, St. Johnsfjorden, Prins Karls Forland en naar het zuiden de Bellsund, Van Keulenfjorden en Recherchefjorden bezocht worden.
Het zal een reis worden met prachtige gletsjers waar mogelijk zeehonden en ijsberen zich ophouden, toendragebieden waar rendieren ronddwalen, kliffen met zeevogelkoloniën en stranden waar op enkele plekken regelmatig walrussen waar te nemen zijn. Daar waar de sneeuw is verdwenen, zullen de eerste planten en misschien wel de eerste bloemen te zien zijn.
In Longyearbyen gaat u van boord. In de middag vliegt u naar Oslo waar overnacht wordt. De volgende morgen vliegt u dan naar Schiphol.

Indien gewenst, kunt u vanaf Brussel vertrekken en terugvliegen naar Brussel.

Als u deze reis kiest

 • Zeilreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Regelmatig landexcursies met (sneeuwschoen)wandelingen van ca. 2 tot 4 uur.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 18 / max. 33 passagiers // Nederlandstalig gezelschap.
 • Inclusief SAS-lijnvluchten vanaf Amsterdam (of Brussel) en 2 hotelovernachtingen

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Rendierengewei met het landschap van St. Jonsfjorden.
  1/27

  Rendierengewei met het landschap van St. Jonsfjorden.

 • Sneeuwschoenwandeling naar Alkhornet.
  2/27

  Sneeuwschoenwandeling naar Alkhornet.

 • Walrussen bij de kust van Poolepynten.
  3/27

  Walrussen bij de kust van Poolepynten.

 • De kustlijn tussen Alkhornet en St.Jonsfjorden.
  4/27

  De kustlijn tussen Alkhornet en St.Jonsfjorden.

 • IJsbeer op het ijs.
  5/27

  IJsbeer op het ijs.

 • Lilliehöökbreen in Krossfjorden.
  6/27

  Lilliehöökbreen in Krossfjorden.

 • Oud gletsjersijs heeft de mooiste kleuren en structuren.
  7/27

  Oud gletsjersijs heeft de mooiste kleuren en structuren.

 • Baardrob op het ijs in de 14e Julibaai.
  8/27

  Baardrob op het ijs in de 14e Julibaai.

 • Polygonen (vorstringen) op Sarstangen.
  9/27

  Polygonen (vorstringen) op Sarstangen.

 • De ruige kust van Prins Karls Forland.
  10/27

  De ruige kust van Prins Karls Forland.

 • St. Jonsfjorden.
  11/27

  St. Jonsfjorden.

 • Kleine jager in de St. Jonsfjord.
  12/27

  Kleine jager in de St. Jonsfjord.

 • Rendieren St. Jonsfjorden.
  13/27

  Rendieren St. Jonsfjorden.

 • Zuiltjessteenbreek in de Bellsund.
  14/27

  Zuiltjessteenbreek in de Bellsund.

 • In de fjorden is het vaak windstil waardoor prachtige spiegelingen ontstaan.
  15/27

  In de fjorden is het vaak windstil waardoor prachtige spiegelingen ontstaan.

 • Rendieren bij Sarstangen.
  16/27

  Rendieren bij Sarstangen.

 • In het vroege voorjaar kan er nog veel sneeuw liggen.
  17/27

  In het vroege voorjaar kan er nog veel sneeuw liggen.

 • Fridtjofbreen in de Bellsund.
  18/27

  Fridtjofbreen in de Bellsund.

 • Korstmossen zijn extra opvallend in de sneeuwrijke omgeving.
  19/27

  Korstmossen zijn extra opvallend in de sneeuwrijke omgeving.

 • Midterhuken.
  20/27

  Midterhuken.

 • Groepje walrussen achter Akseløya in de Bellsund.
  21/27

  Groepje walrussen achter Akseløya in de Bellsund.

 • Rosse franjepoot langs de oever van Midterhuken.
  22/27

  Rosse franjepoot langs de oever van Midterhuken.

 • Twee ijsberen achterin de Recherchefjord.
  23/27

  Twee ijsberen achterin de Recherchefjord.

 • Paartje Eidereenden.
  24/27

  Paartje Eidereenden.

 • Vlucht Kortbekzeekoeten.
  25/27

  Vlucht Kortbekzeekoeten.

 • De roodachtige toendra van Coraholmen.
  26/27

  De roodachtige toendra van Coraholmen.

 • Deel van het gletsjerfront van de Nordenskiöldgletsjer bij Pyramiden.
  27/27

  Deel van het gletsjerfront van de Nordenskiöldgletsjer bij Pyramiden.

Dag tot dag

 • Amsterdam - Oslo - Tromsø

  De reis begint halverwege de dag met een SAS-lijnvlucht van Amsterdam naar Oslo. Hier stapt u over naar de SAS-lijnvlucht naar Tromsø, waar u einde van de middag aankomt. Met de Flybuss (ca. NOK 90 p.p.) gaat u naar het centrum van Tromsø waar u in een centraal gelegen hotel overnacht op basis van logies/ontbijt.

 • Tromsø - Longyearbyen

  Na het ontbijt heeft u een groot deel van de ochtend om de stad te verkennen. Tegen het einde van de ochtend gaat u dan weer met de Flybuss (ca. NOK 90 p.p.) of taxi naar het vliegveld voor de SAS-lijnvlucht naar Longyearbyen. Alle passagiers worden op het vliegveld opgewacht. De bagage wordt naar het schip gebracht en de passagiers kunnen het plaatsje Longyearbyen verkennen.
  Aan het einde van middag worden alle passagiers op de kade van Longyearbyen bij het schip verwacht. Als iedereen aan boord is, wordt er uitleg gegeven over de regels aan boord en het zeilen en er wordt veiligheidsinstructie gegeven. Daarna vertrekt het schip richting de westkust. De zon gaat niet onder, dus u kunt volop genieten van het omliggen de landschap.
  Net voor de westkust is een mooie beschutte baai (bijv.Trygghamna) waar de eerste nacht doorgebracht zal worden.

 • Zwerven langs de westkust

  De planning is om o.a. de volgende plaatsen te bezoeken en hier te wandelen.
  St. Jonsfjorden: een diepe fjord aan de westkust van het eiland West-Spitsbergen waar vaak rendieren te zien zijn. De toendra zal nog deels met sneeuw bedekt zijn, maar er kan dan met sneeuwschoenen onder gewandeld worden. Als de sneeuw op de laagste delen is gesmolten, kunnen hier de planten al heel voorzichtig ontluiken met mogelijk de eerste bloemen.
  Prins Karls Forland: het langwerpige eiland voor de kust van West-Spitsbergen, waar op het strand van Poolepynten vaak walrussen bij elkaar liggen en waar op andere plaatsen nog overblijfselen uit de tijd van de ontdekking door Willem Barentsz en de walvisvaart te zien zijn. Aan de noordpunt (Fluglehuken) is een grote kolonie Kleine alken die je al van verre kunt horen.
  Sarstangen is een laag gelegen deel aan de Forlandsundet waar ook vaak walrussen bijeen liggen. Hogerop zijn tijdens een wandeling mooie vorstringen in de toendra te zien.
  Krossfjorden is (zoals de naam aangeeft) een kruisvormig fjordenstelsel met indrukwekkende gletsjers zoals in de Liliehöökfjord en 14e-Julibaai. Bij de 14e-Juligletsjer is op de hoge kliffen een zeevogelkolonie, waar o.a. Noordse stormvogels, Drieteenmeeuwen en een enkel paartje Papegaaiduikers broeden. Ook hier zullen misschien al de eerste bloemen te zien zijn. Er kan hier op diverse plaatsen gewandeld worden.
  Naar het zuiden staan de Bellsund, Van Keulenfjord & Recherchefjord op het programma. Hier zijn mooie vlakten met oude strandwallen waar rendieren ronddwalen. Er zijn ook enkele rotsen met schelpenfossielen en er is een strand met skeletten van Beluga's, die hier tot in de jaren 60 werden bejaagd. Toch hebben de dieren zich hier niet laten verjagen, want zo af en toe wordt er hier een groepje van deze witte walvissen gezien. Op het langgerekte eiland halverwege de Bellsund (Akseløya) verblijft de laatste jaren een kleine kolonie walrussen. Bij de gletsjerfronten en het afgekalfde ijs kunnen ijsberen voorkomen.

  Als er voor de kust pakijs ligt, dan zijn dit zeker plekken waarop ijsberen en walrussen vertoeven. Rond het schip en in het kielzog zweven vaak Drieteenmeeuwen, Grote burgemeesters en Noordse stormvogels.

 • De Isfjord en zijarmen

  Op de hoek van de Isfjord ligt Alkhornet met een mooie toendra waar vaak rendieren en poolvossen rondlopen. In de bodem zijn enkele prachtige voorbeelden van vorstringen te zien. Op de hoge kliffen broeden o.a. Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels en enkele papegaaiduikers.
  Verder de Isfjord in kan er, afhankelijk van de ijssituatie, gekozen worden om naar Ekmanfjorden of Tempelfjorden te varen.
  Ekmanfjorden is een fjord met rondom bergen van Oldredzandsteen. Bij Coralholmen kan gewandeld worden door een bijzonder landschap van zeer rode zandsteen.
  Langs Tempelfjorden liggen bergruggen met heel harde randen hoog op de bergwand waardoor een soort kantelen zijn ontstaan. Achterin de Tempelfjord ligt de Tuna- en VonPostgletsjer en het (vrijwel) verlaten Russische mijnwerkersplaatsje Pyramiden.

 • Longyearbyen - Oslo

  In de vroege ochtend vaart de Rembrandt van Rijn naar Longyearbyen, waar rond 09.00u ontscheept wordt. U heeft nog enige tijd om het plaatsje Longyearbyen te verkennen voor een bus de deelnemers naar het vliegveld brengt. SAS-lijnvlucht via Tromsø naar Oslo.
  Vanaf het luchthavengebouw loopt u in enkele minuten naar een van de nabijgelegen hotels voor overnachting op basis van logies.

 • Oslo - Amsterdam

  Lopend terug naar het luchthavengebouw voor de ochtend SAS-lijnvlucht naar Amsterdam.

BELANGRIJK

De beschreven route is slechts een leidraad. IJs- en weersomstandigheden kunnen veranderingen wenselijk en/of noodzakelijk maken. Er zal dan altijd gezocht worden naar een zo goed mogelijk alternatief. 

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 29 november 2021
spitsbergen-309
 • SAS-lijnvluchten Amsterdam - Oslo - Tromsø. 
 • Hotelovernachtingen in Tromsø op basis van logies/ontbijt.
 • SAS-lijnvluchten Tromsø - Longyearbyen.
 • Groepstransfers in Longyearbyen. 
 • SAS-lijnvlucht Longyearbyen - Tromsø - Oslo.
 • Hotelovernachting bij de luchthaven Oslo-Gardermoen.
 • SAS-lijnvlucht Oslo - Amsterdam.
 • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
 • Transfers in Tromsø en bij Oslo-Gardermoen.
 • Overige maaltijden in Tromsø.

Vertrekken vanuit Brussel en/of eventuele verlenging:

Indien gewenst, kunt u ook vanuit Brussel vertrekken. Meerprijs hiervoor is op aanvraag.
U kunt ook uw reis verlengen in Noorwegen.
Heeft u interesse en wilt u meer weten? Stuur een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor informatie, overleg of een afspraak bij ons op kantoor. Liever gebeld worden? Vult u dan het bel-me-bericht in. Wij bellen u dan op het gewenste tijdstip.

Compensatie CO2-uitstoot
Als compensatie voor de CO2-uitstoot van iedere reiziger die een reis heeft gemaakt, koopt Beluga Adventures een boom voor het project Leembossen (Het Groene Woud) in Noord-Brabant en een boom voor het project De groene corridor van het Nevelwoud naar het Regenwoud in Costa Rica.
Beide zijn projecten van Trees for All.

Terug naar boven